Reynaerts haalt allerlaatste oogst binnen

MARC EN JAN TREKKEN NA 100 JAAR DEUR FRUITBEDRIJF ACHTER ZICH DICHT

Marc en Jan Reynaerts zijn bezig aan de laatste fruitpluk.
Foto Bollen Marc en Jan Reynaerts zijn bezig aan de laatste fruitpluk.
Fruitbedrijf Reynaerts aan de Hamelendreef heeft de laatste pluk ingezet. Na honderd jaar beslissen zaakvoerders Marc en Jan om er na dit seizoen mee te stoppen. Het einde is nog even niet in zicht, want het bedrijf stopt pas nadat al het fruit in de winkel verkocht is. "Daarna trekken we de deur achter ons dicht, maar we hebben er goede hoop in dat de winkel wordt overgenomen, zodat klanten ook na ons vertrek kunnen genieten van vers fruit."

De jaarlijkse pluk is gestart bij fruitbedrijf Reynaerts. Dat is twee weken eerder dan normaal. "Dat heeft te maken met de vroege bloei en de prachtige zomer", vertelt Marc. "De temperatuur in de zomer was perfect waardoor het fruit toch nog een beetje kon herstellen na de vorst. Uiteindelijk lijkt 25 procent van de normale productie in de appelen gered te zijn. Bij de peren is het verlies iets minder. We hebben misschien tien procent minder Conference peren dan vorig jaar. De bomen hebben gelukkig nog heel wat andere soorten appelen en peren hangen, dus er is zeker voldoende fruit en de huisverkoop hoeft hier dus niet onder te lijden. Ondanks het verlies in hoeveelheid is de kwaliteit van het fruit wel bijzonder goed dit jaar. Het is echt super lekker fruit! De zuur-zoetverhouding is perfect."

Gemengde gevoelens

Marc en Jan hebben gemengde gevoelens bij deze oogst. "Omdat het na honderd jaar de laatste is uiteraard. Ook voor onze plukkers voelt het raar. Sommigen plukken hier al meer dan veertig jaar. Hier kenden ze hun weg en wisten ze wat van hen verwacht werd. Ze zullen hun weg wel vinden naar een ander fruitbedrijf, maar het zal toch anders zijn."


Marc en Jan hebben geen spijt dat ze ooit in de fruitsector gestapt zijn en hun eigen bedrijf gerund hebben. "We zouden het zeker opnieuw doen, ondanks alle 'speciallekes' zoals de grillen van het klimaat en de politieke perikelen, zoals de Rusland boycot. We blijven het een verrassend en aangenaam beroep vinden. Na de stopzetting van het bedrijf zullen we nog wel even blijven meedraaien in de fruitsector en misschien andere fruitbedrijven een handje helpen, maar het hebben van een eigen bedrijf valt weg en daarmee valt meteen ook heel wat stress weg."


Marc en Jan hopen een overnemer te kunnen vinden, zowel voor de boomgaarden als voor de winkel. "Er zijn misschien niet meer veel mensen, die willen starten met een fruitbedrijf, maar we merken wel dat de bestaande bedrijven vaak uitbreiden en dat kan evengoed door een bestaand bedrijf over te nemen. We zien ook dat er interesse is om de winkel in huisverkoop van fruit over te nemen. Dat is logisch, want doorheen de jaren is er een vast klantenbestand opgebouwd en zo'n winkel in de stad uitbaten is heel aantrekkelijk, zeker gezien het groeiend enthousiasme voor de korte keten."


De mogelijkheid voor de komst van de nieuwe campus van het Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart op de locatie van het fruitbedrijf bestaat ook nog. "Het onderzoek hierin loopt nog en voorlopig hebben we daar geen verder nieuws over", zegt Marc.

Afscheid in april

"Wat er ook gebeurt, voor ons zal het verhaal stoppen in april. Met spijt in het hart nemen we dan afscheid van onze medestadsgenoten. Voor hen waren we toch altijd 'Marc en Jan van de boomgaarden naast de Viander'. We danken hen heel graag voor het jarenlange vertrouwen."