Raymond Crabbé richt galerij op voor vader Mil

Lieve Vandormael, Raymond Crabbé en Anita Buvens in de galerij ter ere van kunstschilder Mil.
Foto Bollen Lieve Vandormael, Raymond Crabbé en Anita Buvens in de galerij ter ere van kunstschilder Mil.
Na jaren onder de rader te zijn gebleven, wordt de onvolprezen Tiense kunstschilder Mil Crabbé tijdens Kunstroute Tienen op 6 mei opnieuw in de schrijnwerpers gezet. Zijn zoon, Raymond Crabbé, begon met een gloednieuwe galerij in de Opera Bar in de Spiegelstraat nummer 9 om het werk van zijn vader op gepaste wijze te presenteren aan een breder publiek.

Op zaterdag 6 mei zal een dozijn werken, waaronder zeven nog nooit eerder vertoonde schilderijen uit het latere oeuvre van Mil Crabbé, te zien zijn in de nieuwe galerij van zoon Raymond. Mil Crabbé was een begrip in het Tiense en ver daarbuiten. Hij leerde in de academie van zijn stad schilderen en tekenen. In 1961 volgde zijn eerst expositie. Daarna werden zijn werken steeds meer geliefd en gegeerd en zo exposeerde hij in onder meer Gent, Brussel, Rome, Keulen, Wenen, Frankfurt en Parijs.

Revival

Twaalf jaar na het overlijden van zijn vader besloot Raymond om de werken van zijn vader, die de titel van Ridder in de Orde van Leopold II ontving, weer de aandacht te geven die ze verdienen. Zo werden onlangs werken tentoongesteld in het Antwerpse Art Gallery en Jazz Café. Dit weekend keren deze terug naar de geboortestad van Mil naar aanleiding van de eerste editie van de Kunstroute.


De expo is te bezoeken tussen 16 en 22 uur. Om 17 en 21 uur zal Lieve Vandormael het beeldende vermogen van Mil Crabbé kracht bijzetten met poëzievoordrachten. Er zullen gedichten van Julia Tulkens, die ze schreef bij zijn vroegere werken, voorgedragen worden. Voor de nieuwe onvertoonde werken zorgt Anita Buvens dan weer voor dichtwerk.


Tickets kosten drie euro en zijn verkrijgbaar bij de jeugddienst Tienen of via www.tienen.be/


deelname-kunstroute.


(VDT)