Pitbull valt man aan en bijt zijn hond dood

BAASJE VAN GOLDEN RETRIEVER LOOPT DIEPE BIJTWONDEN OP

Jean-Marie Hennuy is nog steeds onder de indruk van wat hem overkomen is.
Bollen Jean-Marie Hennuy is nog steeds onder de indruk van wat hem overkomen is.
Aan het sociaal huis tussen de Kabbeekvest en de Houtemstraat heeft een pitbull gisterenochtend een hond en zijn baasje aangevallen. De golden retriever Eyko werd in allerijl naar de dierenarts gebracht, maar tevergeefs. Zijn baasje, de 65-jarige Jean-Marie Hennuy, liep bovendien ernstige bijtwonden aan de kuit op.

Zoals elke ochtend maakte Jean-Marie Hennuy een wandeling met zijn trouwe elfjarige viervoeter Eyko. Toen hij rond 7.20 uur voorbij het sociaal huis liep, kwam een andere hond - een Amerikaanse Blue Nose Bully pitbull - op hen afgestormd. "Zonder aanleiding begon hij Eyko als een razende te bijten", vertelt Jean-Marie aangeslagen. Hij probeerde de hond weg te jagen, maar die bleef maar rondcirkelen en telkens weer aanvallen. "Het dier wist van geen ophouden. Eyko had al last van artrose en zakte meteen door zijn poten. Hij kon zich niet verdedigen en maakte geen schijn van kans."


In eerste instantie was er geen spoor te bespeuren van de eigenaar van de vechtershond, maar na een hele poos kwam een dame aangehold.


"Ook zij kreeg geen controle over de hond, wat ze ook probeerde", zegt Jean-Marie. "Er stopten enkele voorbijgangers, maar die bleven gewoon toekijken en schoten niet te hulp. Pas na een kwartier kreeg de vrouw haar hond eindelijk te pakken. Ze verontschuldigde zich en riep me toe waar ze woonde. Als er 'kosten' waren, moest ik haar maar contacteren."

De elfjarige Golden Retriever Eyko overleefde de aanval niet.
Bollen De elfjarige Golden Retriever Eyko overleefde de aanval niet.

Dierenarts

Jean-Marie probeerde met Eyko zo snel mogelijk naar huis terug te keren, maar het dier zakte enkele meters verderop door zijn poten. "De intussen gealarmeerde politie laadde Eyko en mij op in hun combi en brachten ons in allerijl naar de dierenarts. Helaas waren de bijtwonden zo ernstig, veelvuldig en diep dat er niets anders op zat dan Eyko te laten inslapen. Ja, hij was al elf jaar en wat 'op de sukkel', maar zo wens je een hond zeker geen einde toe." Ook Jean-Marie zelf werd twee keer in de kuit gebeten toen hij de pitbull probeerde weg te jagen. "Ook mijn wonden zijn diep, maar hechten is te gevaarlijk voor mogelijke infecties", zegt Jean-Marie. "Nu volgt een lange antibiotica-kuur en iedere dag thuisverpleging om de wondes te verzorgen. Ik zal het wel overleven, Eyko helaas niet."

Jean-Marie is nog steeds zwaar onder de indruk, toch vreest de man dat het nog slechter had kunnen aflopen. "Waarom viel die hond zomaar aan? Voor hetzelfde geld liep er een kind voorbij en viel hij dat aan. Zeker op dat uur zijn er vele kleine kinderen op weg naar school. Zo iemand maakt geen schijn van kans tegen een dolgedraaide hond."

Ook Jean-Marie zelf kreeg enkele beten in zijn kuit.
Bollen Ook Jean-Marie zelf kreeg enkele beten in zijn kuit.

Eerder incident

De dame die met de hond op stap was reageerde geschrokken na het horen van het dramatische nieuws. De hond die van haar zoon is, verblijft enkele maanden bij haar. "Nooit eerder deed hij iets kwaad, plots rukte hij zich los uit zijn ketting. Ik weet niet wat hem bezielde. Het is eigenlijk een lieve hond", zegt de 58-jarige I.M. die op de Diestsesteenweg woont. Maar de anderhalf jaar oude Loebas viel eerder in april dit jaar al twee honden in Sint-Truiden aan, geeft ze toe. "Mijn schoondochter is zwanger en tot na de bevalling pas ik op Loebas. Als hij een andere hond ziet wordt hij wel nerveus, maar dan ga ik aan de overzijde van de straat om de confrontatie te vermijden." Gisterochtend liep het mis en rukte de hond zich los uit zijn halsband en viel aan. "Ik weet niet wat hem bezielde, maar niets kon hem bedaren. Ik hoopte nog dat het zou meevallen voor die andere hond, ik wist echt niet dat het zo erg was. Loebas is een vriendelijke hond." Toch denkt de dame dat de hond niets meer zal doen. "Deze namiddag nam ik hem mee op stap, toen was hij rustig."

Burgemeester Katrien Partyka is op de hoogte gebracht van het incident. "Er werd een proces-verbaal opgesteld en het is nu aan de eigenaars van beide honden om een onderlinge vergoeding af te spreken", zegt ze. Tegen de hond zelf wordt er voorlopig niets ondernomen.

Nieuws voor HLN.be? Mail je tekst, foto of video naar 3535@hln.be of SMS naar 3535.

Dit type hond, een Amerikaans Blue Nose Bully pitbull, viel Jean-Marie en Eyko aan.
Evelien Verstraeten Dit type hond, een Amerikaans Blue Nose Bully pitbull, viel Jean-Marie en Eyko aan.