Personeel Bosch legt werk twee uur lang neer

De vestiging van Bosch in Tienen.
Foto Baert Marc De vestiging van Bosch in Tienen.
Het personeel van ruitenwisserfabrikant Bosch Tienen heeft dinsdagvoormiddag zo'n twee uur lang het werk neergelegd. Zij vrezen dat er opnieuw aan het personeelsbestand geraakt zal worden.

Momenteel loopt het sociaal plan van de laatste herstructurering nog, en dat tot 2020. "Maar de laatste maanden zijn er verbeteringsprocessen te zien op de werkvloer, waar noch het personeel, noch de vakbonden bij betrokken zijn", zeggen Natacha Vrijdags (ABVV), Patrick Jordens (ACLVB) en Eddy Pulinckx (ACV). "Die processen blijken nodig om de concurrentiepositie van Bosch in de wereld te versterken. Daar hebben wij niets op tegen, maar die projecten hebben niet alleen een invloed op het technische aspect. Er zouden ook bepaalde functies samengevoegd worden, en dan gaat er uiteraard een belletje rinkelen. Gaan er opnieuw banen verloren? En dat terwijl de werkdruk vandaag al bijzonder hoog ligt."

Personeelsbestand gehalveerd in tien jaar

"Het bedrijf heeft sinds 2008 al de helft van het oorspronkelijke personeelsbestand moeten laten gaan", vervolgt Pulinckx. "Het huidige sociaal plan loopt nog tot 2020, maar eigenlijk is dat al volledig uitgevoerd. Voldoende werknemers — 312 — hebben voor vrijwillig vertrek gekozen. Maar dat wil niet zeggen dat men opnieuw banen moet schrappen voor 2020. Dat is zo niet overeengekomen."

De bonden gingen dinsdag rond de tafel zitten met de directie en konden tot een akkoord komen. "Voorlopig zullen geen nieuwe verbeteringsprocessen ingevoerd worden zonder verder overleg met de bonden", aldus Pulinckx. Het werk werd gisterenmiddag hervat.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Pierre vaneylen

    Bosch Tienen is ondanks de subsidies een vogel voor de kat. Belgie is al lang veel te duur. Zelfs de Kleine Zelfstandige kan niet meer concurreren met de Hollanders. Als men nu opnieuw gemeenschapsgeld gat gebruiken voor brugpensioen terwijl er een massa jobs oningevuld blijven is dat een brug te ver!