Parket-generaal eist zwaardere straf voor dubbele roofmoord

Slachtoffers Marie-Claire Chapelle en François Waeterinckx en beklaagde Willy Molon (rechts)
vmma / KAR Slachtoffers Marie-Claire Chapelle en François Waeterinckx en beklaagde Willy Molon (rechts)
Willy Molon, die in januari 2014 zijn oom en tante zou vermoord hebben in Tienen, riskeert in beroep 30 jaar cel. De Leuvense correctionele rechtbank had de man in juni veroordeeld tot 28 jaar maar Molon, die steeds elke betrokkenheid heeft ontkend, ging tegen dat vonnis in beroep. 

De slachtoffers, François Waeterinckx (75) en zijn echtgenote Marie-Claire Chapelle (64), werden op 9 januari 2014 dood aangetroffen in hun woning in Tienen. Zij waren daags voordien met bruut geweld om het leven gebracht. De buit van de dubbele roofmoord bestond uit een bankkaart en 90 euro. Beide slachtoffers vertoonden ernstige verwondingen, vooral aan het hoofd. Waeterinckx kreeg één of twee slagen op het achterhoofd met een stomp voorwerp, vermoedelijk een hamer en Chapelle had een ernstig schedeltraumaletsel opgelopen. Bovendien vertoonde de vrouw steekwonden.

Geldkoffertjes

De woning was minstens gedeeltelijk doorzocht, aangezien er verschillende geldkoffertjes waren opengemaakt. Het exacte tijdstip van het dubbele overlijden bleef onduidelijk maar volgens het parket-generaal waren beide slachtoffers een dag eerder, op 8 januari, omgebracht en dat voor 16.00 uur. Een buurvrouw was immers na dat tijdstip thuisgekomen en volgens het parket-generaal zou zij een schermutseling zeker gehoord hebben.

Diezelfde buurvrouw had even na 16.00 uur ook een man opgemerkt die naar fysionomie overeenstemde met Molon en die een trui droeg van een firma waarvoor Molon nog gewerkt had. In Molons woning vond de politie ook een deel van de buit die gestolen was bij het bejaarde koppel, zoals een kam, enkele muntstukken en een schoudertas. Bovendien was Molon die 8 januari ‘s avonds gesignaleerrd aan een bankautomaat in Tienen waar vruchteloos geprobeerd was met de gestolen bankkaart geld af te halen. “Het motief moet gezocht worden in de moeilijke en zelfs uitzichtloze financiële situatie van de verdachte”, aldus het parket-generaal. “De slachtoffers leenden geregeld geld aan familieleden en Molon had op het moment van de feiten 2,51 euro op zijn spaarboekje en zijn rekening stond 15,85 euro in het rood.” 

De verdediging komt volgende week aan bod.