PaalAcrobaat Gilles Thiry wint talentenwedstrijd

Acrobaat Gilles Thiry oefent bij goed weer in zijn tuin.
Foto Bollen Acrobaat Gilles Thiry oefent bij goed weer in zijn tuin.
De 24-jarige Chinese Pole acrobaat Gilles Thiry heeft de Tiense talentenwedstrijd X-Press gewonnen. Zijn spectaculaire act op de zes meter hoge paal viel in de smaak bij de jury.

Gilles startte als twaalfjarige aan de circusschool van Geldenaken. Een jaar later maakte hij de overstap naar de Tiense circusschool Salto van Tom Cools. Hoewel eenwieleren en jongleren hem lagen, koos hij ervoor zich te specialiseren in 'Chinese Pole'. Na zijn middelbare studies ging hij vier jaar studeren aan de Academy for Circus en Performance Art in Tilburg.


Van zijn hobby maakte hij intussen zijn beroep. "Ik ben een van de twee professionele paalacrobaten in België. Het is moeilijk om hiervan te leven, maar ik probeer zoveel mogelijk op te treden en geef ook enkele uren les in de Tiense circusschool."


Vanaf april is hij twee maanden te zien in het Amsterdams Bostheater. "Ik droom ervan om ooit samen met vrienden een eigen compagnie te kunnen oprichten."


Op zijn website toont Gilles via foto's en filmpjes wat Chinese Pole precies inhoudt. "De discipline is niet risicoloos. Ik doe acrobatie op een paal van zes meter hoog. Ik ben daarbij niet vastgemaakt en er liggen ook geen matten. Bij een carabet show in Lyon is het een keer fout gelopen. Door een flash van een fototoestel zag ik plots niets meer en verloor ik mijn grip op de paal. Ik viel vijf meter lager plat op mijn rug en verloor het bewustzijn. Gelukkig kwam ik er met kneuzingen vanaf."


Gilles traint elke dag, aan zijn paal in de tuin of in zaal Grand Slam in Tienen. "Er komt vooral veel kracht van het bovenlichaam kijken bij Chinese Pole. Misschien kom ik ooit wel bij Cirque du Soleil terecht." (VDT)