Overheid trekt twee miljoen euro uit voor schooluitbreidingen

De Vlaamse overheid trekt twee miljoen euro uit om de capaciteit in de Tiense scholen uit te breiden. In samenwerking met de scholen stelt de stad vijf concrete dossiers voor. Het gaat om projecten in basisschool Vissenaken, De Suikerspin in Grimde, het Koninklijk Atheneum, De Toermalijn in Bost en Stap voor Stap in Hakendover.

Uit recente gegevens blijkt dat in Tienen tegen 2020-2021 meer dan 100 plaatsen in het basisonderwijs te kort zullen zijn. Daarom verleent de Vlaamse overheid een bedrag van twee miljoen euro, een miljoen in 2016 en een miljoen in 2018, voor capaciteitsuitbreiding in de scholen. In overleg met de scholen, stelt de stad nu vijf concrete projecten voor. "Deze projecten werden weerhouden omwille van de dringendheid, het aantal bijkomende plaatsen, de kostprijs per bijkomend stoeltje, de duurzaamheid, de multifunctionaliteit van de nieuwe infrastructuur en de tijdspanne waarbinnen ze gerealiseerd kunnen worden", zegt schepen van Onderwijs, Ine Tombeur (N-VA).


Basisschool Vissenaken kocht recent een aan de school grenzend perceel om een nieuwbouw te realiseren. Hiermee kunnen er 40 extra plaatsen gecreëerd worden. "De Suikerspin zal de aangrenzende pastorij renoveren en zo voor honderd extra plaatsen zorgen", aldus schepen Tombeur. "Het Koninklijk Atheneum wil dan weer 50 extra plaatsen creëren door twee extra mobiele schoolklassen te plaatsen. De Toermalijn kan uitbreiden met drie klassen, een refter en turnzaal, deels in een renovatieproject, deels in een nieuwbouw. Uiteindelijk komen zo 98 extra plaatsen bij. En tot slot maakt Stap Voor Stap Hakendover werk van drie bijkomende klaslokalen, ook deels via renovatie en deels via nieuwbouw, zodat er hier 56 extra plaatsen komen." (VDT)