Opnieuw slechtvalkjes in Sint-Germanus

NESTKAST IN KERKTOREN LEVERT DEZE KEER VIER KUIKENS OP

Philippe Smets, John Vankeijenberg (Groen) en Ine Tombeur (N-VA) met de vier kersverse slechtvalkjes in de toren van de Sint-Germanuskerk.
Foto Bollen Philippe Smets, John Vankeijenberg (Groen) en Ine Tombeur (N-VA) met de vier kersverse slechtvalkjes in de toren van de Sint-Germanuskerk.
In de Sint-Germanuskerk zijn opnieuw vier slechtvalkjes verwelkomd. Ook vorig jaar waren er drie broedgevallen. "Het gaat goed met de slechtvalk", zegt Philippe Smets van de Vogelwerkgroep. "Natuurpunt Vogelwerkgroep Oost-Brabant heeft intussen tien nestkasten opgehangen en dit jaar zijn er in vier van de kasten jongen geboren: in Aarschot drie, in Leuven ook drie, in Zoutleeuw twee en in Tienen vier."

Het was in de Sint-Germanuskerk dat in 2014 de eerste drie slechtvalkjes van het Hageland geboren werden. Slechtvalken broeden van nature op rotsrichels, maar grote kerken of watertorens worden ook aanzien als rotswanden. Als er dan een nestkast geplaatst wordt, kunnen de slechtvalken er toch broeden.

Elk jaar familie-uitbreiding

"De nestkast in de Sint-Germanuskerk werd meer dan tien jaar geleden opgehangen, maar toch duurde het tot 2014 voor er slechtvalk ontdekt kon worden", zegt Philippe. "Het koppel dat er zijn intrek in nam, besloot meteen voor nakomelingen te zorgen. En blijkbaar hebben ze de smaak goed te pakken want de familie blijft elk jaar verder uitbreiden."


De kleintjes blijven slechts enkele maanden bij de ouders, dus in die periode moet je ze ringen. Dat gebeurde zopas door Philippe, in het gezelschap van schepen van Dierenwelzijn Ine Tombeur (N-VA) en John Vankeijenberg van Groen. "Door de diertjes te ringen, kunnen we later te weten komen waar ze naar toe vliegen, hoe oud ze worden en bij vondst kunnen we zo ook de doodsoorzaak achterhalen."

Nuttige dieren

Als de jongen uitgevlogen zijn duurt het nog een tweetal maand eer ze zelfstandig duiven of andere vogels in de vlucht kunnen vangen. Ze zijn pas geslachtsrijp in hun derde levensjaar. "Slechtvalken vangen veel stadsduiven en zijn daarom nuttige dieren", meent Philippe. "Duivenmelkers zien de slechtvalk echter niet graag. Ze zijn bang dat de slechtvalken hun duiven vangt. Maar achter een reisduif die tegen 100 kilometer per uur naar huis vliegt, gaat een Slechtvalk niet aan. Hij vangt liever de stadsduiven die op de grond rond trippelen of op een dak zitten, omdat dit makkelijke prooien zijn."