Ontmoetingscentrum moet plaatsmaken voor woonproject: Vrijzinnige Kring staat op straat

Nog een paar weken heeft de Tiense Vrijzinnige Kring (TVK) om al zijn materiaal uit het Vrijzinnig Ontmoetingscentrum (VOC) aan de Donystraat, in de gebouwen van het voormalige Charles Dejaegherinstituut, weg te halen. Dan gaan de gebouwen tegen de grond voor een woonproject van Matexi en staat de vereniging op straat. 
De oude en de nieuwe voorzitter tijdens het afscheid van TVK van hun lokalen
HCH De oude en de nieuwe voorzitter tijdens het afscheid van TVK van hun lokalen

“Alles wordt hier platgegooid”, zeggen de kersverse voorzitter van de Tiense Vrijzinnige Kring (TVK) Georges Baeten en zijn voorganger Brigitte Corten. “Zowel de lagere school, als het Charles Dejaegherinstituut, het voormalige jeugdhuis en de scoutslokalen waar vroeger FOS214 gevestigd was, gaan tegen de vlakte.” 

De stad Tienen wees het ontwikkelingsproject ‘Donysite Tienen’ toe aan buurtontwikkelaar Matexi. Die zal de site van de voormalige technische school - goed voor zo’n 55 are - omvormen tot een autovrije woonbuurt met woningen voor een 50-tal gezinnen en aandacht voor groene ruimte. Om de nieuwe wijk  tussen de Donystraat, de Kapelstraat en de Veldbornstraat te realiseren, moet er wel het een en ander afgebroken worden. Zo ook het Vrijzinnig Ontmoetingscentrum.

Geen overeenkomst

“Helaas hebben we geen overeenkomst met Matexi kunnen bereiken”, zegt Baeten van de TVK. “We hadden ons wel in de oude scoutslokalen aan de straatkant kunnen vestigen, maar aan de gevel mocht niets veranderd worden en we moesten het binnen een te korte termijn renoveren. Bovendien was het te klein voor onze werking. We zijn daar dus niet op ingegaan.” En dus zit de vereniging zonder lokaal. “Onze werking wordt wel verder gezet”, verzekert Baeten. “Voor de activiteiten als vergaderingen en kleine lezingen trekken we naar het Huis van de Mens in de Beauduinstraat. Grote activiteiten zullen plaatsvinden in cultureel centrum de Kruisboog. Ons materiaal stockeren we in een opslagruimte, want je weet nooit wat de toekomst brengt.”

Gebrek aan middelen

De vereniging heeft voorlopig geen vooruitzicht op een nieuw lokaal. “Het probleem is dat onze middelen van hogerhand moeten komen", zegt Baeten. “Als die er zijn, moet de provincie ze daarna nog toekennen. Pas dan kunnen wij eventueel uitkijken naar een nieuwe locatie." 

Toch blijft de TVK niet bij de pakken zitten. Tijdens de laatste vergadering in het VOC was het besluit: ‘We zijn springlevend’. “We gaan ons uiteraard nog beraden over hoe we het verder aanpakken, maar eerst is er dus de verhuis”, aldus Baeten. Op dit ogenblik liggen bij TVK voor dit jaar al heel wat activiteiten als het lentefeest, het feest van de Vrijzinnige Jeugd, de barbecue, en lezingen vast. 

Op de algemene vergadering werd ook de voorzitterswissel toegelicht. Georges Baeten - die tot 12 jaar geleden ook al eens voorzitter van TVK was - neemt het voorzitterschap over van Brigitte Corten. Corten was acht jaar secretaris van de afdeling en 12 jaar voorzitter.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.