Onderzoek bevolen naar jurylid dat met Facebookposts uit de biecht klapte over assisenproces rond moord op kapster Julie

Ben Wertoy kreeg vrijdagavond 24 jaar cel voor de moord op zijn ex-buurmeisje Julie Quintens (24).
Photo News Ben Wertoy kreeg vrijdagavond 24 jaar cel voor de moord op zijn ex-buurmeisje Julie Quintens (24).
Het Brusselse parket-generaal heeft het parket van Leuven de opdracht gegeven om een vooronderzoek te openen naar een jurylid uit het assisenproces tegen Ben Wertoy, dat de voorbije dagen op Facebook haar ongenoegen heeft geuit over de beraadslaging tijdens dat proces. Dat meldt woordvoerster Liliane Briers. Zelf gaat het parket-generaal niet in cassatieberoep, klinkt het nog. Op schending van het beroepsgeheim staan straffen van 1 tot 3 jaar cel. 

Wertoy kreeg vrijdagavond 24 jaar cel voor de moord op zijn kapster en ex-buurmeisje Julie in de lente van 2018. Haar familie had een zwaardere straf verwacht, waardoor Wertoy nu binnen zes jaar al in aanmerking komt voor een voorwaardelijke vrijlating.

Jurylid C.V. maakte in verschillende Facebookposts open en bloot duidelijk dat ze levenslang wilde, maar zich moest neerleggen bij de meerderheid. “Na vier uren mentaal kraken, moesten we met de meerderheid unaniem worden en moesten we zakken. Ik brak. Ik kon niet meer, sorry aan de nabestaanden”, luidt het letterlijk. De vrouw benaderde op Facebook ook familieleden van Julie en herhaalde haar ongenoegen over de volgens haar te lichte straf.

Door haar posts weten we dat het juryberaad geen unanieme beslissing was. C.V. heeft zo het geheim van beraadslaging geschonden. Op het schenden van het beroepsgeheim staan celstraffen van 1 tot 3 jaar en een geldboete die varieert van 800 tot 8.000 euro. Het is afwachten of het jurylid effectief vervolgd wordt. 

Het jurylid in kwestie betuigde op Facebook steun aan de familie van Julie Quintens.
Kim Aerts Het jurylid in kwestie betuigde op Facebook steun aan de familie van Julie Quintens.

Onpartijdig

Ook moet een jurylid tijdens het proces onpartijdig zijn. In een later verwijderde post maakte C.V. duidelijk dat haar “verdict vanaf dag één vaststond. Spijtig genoeg zijn we met twaalf.” 

Volgens Het Nieuwsblad is het mogelijk dat het Hof van Cassatie reden ziet om het arrest van het Leuvense assisenhof te verbreken. Indien een van de partijen Cassatieberoep aantekent, moet het proces mogelijk worden overgedaan. Frédéric Thibaut, de advocaat van Wertoy, zegt dit te zullen bespreken met zijn cliënt.

Bekijk ook: Ben Wertoy krijgt 24 jaar cel voor kapstermoord

LEES OOK:  “Compassie” voor moordenaar Julie

Frédéric Thibaut, de advocaat van Bert Wertoy, zegt de zaak te zullen bespreken met zijn cliënt.
Photo News Frédéric Thibaut, de advocaat van Bert Wertoy, zegt de zaak te zullen bespreken met zijn cliënt.
Jef Vermassen, de advocaat van de nabestaanden, bracht een grote foto van Julie Quintens mee naar de Leuvense rechtszaal.
Photo News Jef Vermassen, de advocaat van de nabestaanden, bracht een grote foto van Julie Quintens mee naar de Leuvense rechtszaal.112 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bert De Wever

  Zoiets loopt in het buitenland anders af.

 • Dirk Thyssen

  Zou men niet beter een onderzoek doen wie verantwoordelijk is voor de vrijlating van Steve Baekelmans? Door die incompetentie werd een onschuldige vrouw vermoord . Die rechter die verantwoordelijk was zou onmiddellijk uit zijn ambt dienen gezet te worden ,en veroordeeld moeten worden.

 • Daniel Meuleman

  Wat zou er gebeurd zijn als die vrouw bij haar standpunt gebleven was, levenslang. Mag men geen eigen mening hebben en moet men meehuilen met de wolven in het bos? Ik zou er ook niet kunnen mee leven dat de moordenaar van mijn lief al na zes jaar zou vrijkomen.

 • Danny Volkaerts

  Een reden te meer om assisen af te schaffen. Geen volksjury meer, alleen maar beroepsrechters.

 • Erwin Vandriessche

  Je wordt onvrijwillig verplicht, wegens burgerplicht, te gaan zitten in de jury zonder enige vergoeding en dan mag je nog er niet erover praten op sociale media. OK, het is misschien fout, doch de media heeft ook al veel uitgebracht! Het is duidelijk dat hier de advocaat van de veroordeelde, die zijn slag niet thuishaalde, achter zit! Het is te hopen dat die vrouw enkel berispt wordt en niet gestraft! Procedureslag ja!