Oeverzwaluwen nestelen zich terug in Tienen

Oeverzwaluwen nestelen zich in Tienen
RV Oeverzwaluwen nestelen zich in Tienen
Voor het derde jaar op rij nestelen er zich oeverzwaluwen in het zanddepot van de bvba CROES gelegen langs de zuidelijke ring van Tienen. Voorheen was het 30 jaar geleden dat er nog oeverzwaluwen broedden in de regio.

“Oeverzwaluwen zijn zeldzame broedvogels in onze streek”, weet Philippe Smets van  Natuurpunt Vogelwerkgroep Oost-Brabant. “Ze nestelen niet tegen de gevels van woningen zoals huiszwaluwen doen of in veestallen waar boerenzwaluwen hun nest maken. Oeverzwaluwen graven zelf een nest uit langs steile oevers van rivieren of hoge zandwallen, soms zelfs in een pas uitgegraven kelder voor een nieuwbouwwoning.”

Volgens Philippe zijn oeverzwaluwen nuttige vogels die enkel vliegende insecten kunnen vangen. “Vooral vliegen, muggen, bijen, wespen, vliegende mieren en bladluizen staan op hun menu. Overwinteren doen zwaluwen in Afrika. In september trekken ze naar het warme zuiden omdat het daar lente wordt en later zomer. Hier zijn dan door de te lage temperaturen in herfst en winter geen vliegende insecten meer actief. Rond april komen de zwaluwen terug naar de broedplaatsen en hebben er zo een tocht opzitten van 20.000 kilometer. Dat is toch bewonderenswaardig voor een vogeltje dat maar 12 centimeter groot is en amper 14 gram weegt.”

De firma Croes houdt rekening met de nestelende zwaluwen. “Zo heb ik borden mogen plaatsen zodat er de komende maanden geen zandwinning gebeurt aan de zandhoop waar de nestjes zijn. We vinden het fantastisch dat een bedrijf hier rekening mee houdt”, besluit Philippe.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • stefan crama

    Hartverwarmend nieuws in deze soms droevige tijden.