Nieuwe jeugdraad laat kinderen en jongeren aan het woord op het eerste Jeugdcafé

Het eerste Jeugdcafé vindt morgen plaats in Heldenland.
RV Het eerste Jeugdcafé vindt morgen plaats in Heldenland.
Begin dit jaar werd er een nieuw jeugdraadbestuur verkozen. Een 20-tal enthousiaste jongeren van verschillende jeugdverenigingen willen de volgende drie jaar het beste van zichzelf geven voor de Tiense jongeren. Op vrijdag 17 mei is iedereen welkom in de Heldenbar op Heldenland om zijn of haar stem te laten horen.

“De jeugdraad wil de stem van Tiense kinderen, jongeren, jeugdbewegingen en jeugdverenigingen vertolken en versterken”, licht de nieuwe voorzitter van de jeugdraad Kobe Declerck toe. “Samen met de Tiense jongeren heeft de jeugddienst van de stad Tienen een analyse gehouden over de rol die de jeugdraad voor de stad en haar jongeren kan betekenen. Dit resulteerde in een sterke uitgeschreven visie waarin de inspraak van alle jongeren centraal staat.”

De hoofddoelstelling van de Tiense jeugdraad is advies uitbrengen over het (jeugd)beleid van de stad en het stadsbestuur ertoe aanzetten om een kind- en jeugdvriendelijk beleid te voeren, vertrekkende vanuit het idee dat kinderen en jongeren ervaringsdeskundigen zijn in het jong zijn. “Ze hebben, net als iedereen, een eigen kijk op hun omgeving, hun stad en de wereld”, aldus schepen van Jeugd, Wim Bergé (CD&V). 

Concreet wil de jeugdraad de komende drie jaar samen met de Tiense jeugd nadenken rond thema’s als alcohol, betrokkenheid van de jongeren, gezondheid en ontmoetingsplaatsen en -momenten om elkaar als jeugd beter te leren kennen. “Anderzijds willen we kinderen, jongeren en hun organisaties stimuleren om mee te bouwen aan de samenleving en actief burgerschap te promoten en hierin zelf een voorbeeld zijn”, klinkt het. 

De laatste dagen verscheen de hashtag #djwz in het straatbeeld en op sociale media. ‘#de jeugd weet zelf’ staat voor de eigen mening van de jongeren in Tienen. Het startschot van de nieuwe jeugdraad wordt gegeven tijdens de eerste editie van het Jeugdcafé op vrijdag 17 mei in de Heldenbar op Heldenland. Iedereen is welkom. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.