Niet op bosklassen, wel naar school

AANSLAGEN BRUSSEL | VEEL SCHOLEN GELASTEN BUITENACTIVITEITEN EN UITSTAPPEN AF, MAAR BLIJVEN WEL OPEN

De leerlingen kijken naar het filmpje van Karrewiet en kunnen nadien vragen stellen en praten met elkaar.
Bollen De leerlingen kijken naar het filmpje van Karrewiet en kunnen nadien vragen stellen en praten met elkaar.
In de wijkschool de Toermalijn van de Via in Bost bij Tienen zouden de kinderen van de basisschool gisterochtend normaal op bosklassen vertrekken. De 80 leerlingen keken er erg naar uit, maar door het verhoogde dreigingsniveau worden scholen afgeraden om activiteiten buiten de school te organiseren.

"We hebben beslist om de bosklassen, die gepland waren van woensdag tot vrijdag, af te gelasten. De ouders reageerden positief en begrepen de situatie maar al te goed. Voor de leerlingen zelf, die dinsdag de hele dag op school waren en dus nog niet echt op de hoogte waren van de aanslagen, was het misschien moeilijker te vatten. De meesten hebben pas 's avonds thuis het nieuws vernomen.


Vandaag vertrokken ze dus niet naar De Kalei in Dilsem Stokkem, maar kregen ze gewoon les, al zijn die lessen wel ietsje aangepast. Zo krijgen ze niet de 'zware leerstof' te verwerken, maar wat aangepaste educatieve vakken als muziek, knutselen en toneel. De bosklassen zijn echter niet volledig afgeschaft, we hebben al enkele andere mogelijke data doorgekregen, nu moeten we nog bekijken wanneer we dit kunnen inplannen", vertelt directrice Marie Jamart.

Een mama komt haar zoontje afzetten aan de schoolpoort. Hij zal vandaag gewoon les krijgen.
Bollen Een mama komt haar zoontje afzetten aan de schoolpoort. Hij zal vandaag gewoon les krijgen.

Karrewiet

Dat de terreuraanslagen in ons land mogelijk wel een diepe indruk kunnen nagelaten hebben, daar hield de school ook rekening mee. "Alle leerlingen kregen het Karrewietfilmpje te zien. Nadien konden ze vragen stellen aan de leerkracht en er met elkaar over praten zodat ze zich veilig zouden voelen en beseffen dat er ook nog vele leuke dingen te beleven zijn. We mogen ons leven niet laten lijden onder deze gebeurtenissen."


In sommige scholen gingen de gingen de lessen gewoon door en kwam er niets in het gedrang. Dat was bijvoorbeeld het geval in het Sint-Jozefcollege in Aarschot. In vele scholen in de regio moest men echter het programma aanpassen, zoals in het KSD in Diest. De laatste proefwerken vonden dinsdag plaats en gisteren stond er een sponsortocht tegen Muco op het programma; een wandeltocht van enkele kilometers waaraan de 720 leerlingen zouden deelnemen. Alle leerlingen werden op tijd op de hoogte gebracht en bleven gisteren thuis omdat er geen vervangprogramma was. Ook vandaag is er geen les voorzien, vrijdag gaat het leerlingencontact gewoon door.


In het KTA in Diest staat er vrijdag een milieudag gepland. In overleg met de preventieadviseur en de lokale politie zal de natuurwandeling in de buurt gewoon doorgaan.

Ook geen busuitstap

In het Koninklijk Atheneum in Tienen stond vrijdag een busuitstap naar Brussel voor de vijfde- en zesdejaars op de agenda. Uit veiligheidsoverweging werd die geschrapt en zullen de leerlingen aan activiteiten binnen de school deelnemen.


Ook een 20-tal leerlingen uit het vijde jaar in de Piso zien hun uitstap aan hun neus voorbij gaan. Normaal zouden zij donderdag en vrijdag een tweedaagse uitstap maken naar Gent en Brussel, en daar overnachten. Ook hier twijfelde de school geen seconde en gelastte ze de uitstap af. De geplande activiteiten in de school gaan wel gewoon door.