Man troggelt zwakbegaafde 21.000 euro af

DERTIGER RISKEERT DRIE JAAR VOOR AFPERSEN MENSEN MET BEPERKING

Via de Facebookpagina van de desbetreffende bank probeert R. in mei vorig jaar te weten te komen hoe hij zo snel mogelijk aan zijn geld geraakt in cash.
KAR Via de Facebookpagina van de desbetreffende bank probeert R. in mei vorig jaar te weten te komen hoe hij zo snel mogelijk aan zijn geld geraakt in cash.
Voor een 36-jarige man uit Tienen is drie jaar cel gevraagd. Roel R. zocht contact met minderbegaafde slachtoffers, probeerde hun vertrouwen te winnen én hun geld. Een slachtoffer maakte hij zo 21.000 euro lichter. Door een zoektocht naar de zwakbegaafde man, die uit schrik niet meer naar huis durfde, kwamen de feiten aan het licht.

Roel R. zocht zijn makkelijke slachtoffers onder andere tijdens evenementen voor personen met een beperking. Op zo'n sportbijeenkomst kon R. het vertrouwen winnen van een eerste slachtoffer.

Beschutte werkplaats

"Mijn cliënt kan het goede van het kwade niet onderscheiden. Er werd een ongeoorloofde druk uitgeoefend waarbij hij geld moest afhalen", schetste de advocate van de burgerlijke partij de hele situatie. "Er werd op verschillende plaatsen afgesproken en men ging daar heel ver in. Mijn cliënt werd bedreigd en men liet uitschijnen dat men een pistool had." R. zocht zijn slachtoffer zelfs op na zijn werk aan de beschutte werkplaats. Van daaruit ging het dan naar de bank. Op die manier slaagde R. erin om in mei vorig jaar 6.000 euro af te halen bij een kredietmakelaar en de maand erop nog eens 3.500 euro. De makelaar bleek een kennis van R. en stond erg makkelijk de twee leningen toe waarvan het geld uiteindelijk naar de dertiger stroomde. Van mei tot juli 2016 liet hij zijn slachtoffer voor nog eens 12.000 euro uit de bankautomaat halen. Daarmee kocht R. dan een gsm met abonnement en pleegde dure telefoontjes naar Kazachstan. Toen zijn slachtoffer uit pure schrik niet meer naar huis durfde, werd er een zoektocht opgestart. Het is pas dan dat de feiten aan het licht kwamen. Dat weerhield R. er echter niet van om zijn slachtoffer te blijven intimideren.

"Verwerpelijk gedrag"

Aan de politie beloofde de dertiger alles terug te betalen, maar er werd nooit een cent uitgekeerd. Ook niet aan een tweede slachtoffer uit Tienen waarbij R. 300 euro aftroggelde. De Tienenaar kampt met een mentale beperking sinds een werkongeval waarbij hij een schedelbreuk opliep. Sinds dan werden hij en zijn moeder bedreigd door R. Hij vroeg een eerste keer 300 euro aan zijn slachtoffer en beloofde 1.150 euro terug. De man, met financiële problemen, trapte er een eerste keer in, maar bij de tweede zogezegde afspraak vond hij de moed om naar de politie te stappen. Die stootten op chatberichten met bedreigingen. Zo zou R. "enkele struise mannen" op hem afsturen als hij niet betaalde. "Hij gaat op zoek naar de zwakke schakels in de maatschappij. Het begint met kleine bedragen en hij vertelt dat hij een schuldenberg heeft. Daarna sluit hij dure kredieten af via een vriend", aldus de procureur, die het had over zeer verwerpelijk gedrag. Ze vroeg drie jaar cel en 1.800 euro boete. Volgens de aanklager zijn er mogelijks nog meer slachtoffers die zich nog niet gemeld hebben.


R. daagde niet op in de rechtbank. Hij werd in 2013 nog veroordeeld tot een jaar cel voor afpersing. Vonnis 7 juni.