Logistieke verdeelpost voor materiaal voor zorgverleners ingericht
in de brandweerkazerne

De pre-triage in Tienen.
Bollen De pre-triage in Tienen.
Om het dreigende tekort aan beschermingsmiddelen op te vangen, heeft de stad Tienen begin deze week een logistieke verdeelpost opgericht in de brandweerkazerne. Woonzorgcentra en andere zorginstellingen, artsen en thuisverpleegkundigen uit de hele regio kunnen er terecht om materiaal aan te vragen.

Het initiatief voor het verdeelcentrum voor beschermingsmateriaal kwam van de stad Tienen en werd uitgewerkt met de hulp van ELZOH (Eerstelijnszorg Zuid-Oost Hageland) waarin de gemeenten Tienen, Hoegaarden, Linter, Landen, Zoutleeuw, Glabbeek, Kortenaken, Geetbets en Boutersem vertegenwoordigd zijn. “Het opzet is het dreigende tekort aan beschermingsmiddelen in de zorgsector op te vangen zodat zorgverleners veilig kunnen blijven verder werken”, zegt burgemeester Katrien Partyka (CD&V). “Heel wat Tiense bedrijven deden schenkingen. Zo leverde Bebat recent nog veiligheidsbrillen, Beneo handschoenen en Tiense Suiker 255 liter alcoholgel.”

Giften

Daarnaast waren er ook giften ontvangen van Kestens Montage, TMS Industrial Services, Auto5, Honda garage Permantier, Gilicon en SESVanderHave. De vzw Blankedale produceerde in opdracht van de stad 20.000 mondmaskers. “We hebben donderdag een bijkomende bestelling voor 2.220 flessen alcoholgel, 10.000 chirurgische maskers en 10.000 FFP2-maskers geplaatst”, aldus burgemeester Partyka. “Een eerste levering wordt aanstaande woensdag verwacht.”

Blankedale start maandag ook op vraag van de stad met het maken van beschermingsschorten. Zorgverleners die materiaal wensen aan te vragen, kunnen dit via een contactpersoon per sector. Naargelang de vraag en beschikbaarheid wordt het materiaal klaargezet voor afhaling na afspraak.