Locatie voor centrale Ziekenhuiscampus wordt opnieuw onder de loep genomen

Het Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart, campus Mariëndal, blijft voorlopig gevestigd langs de Kliniekstraat. Mogelijk komt er een centraal ziekenhuis aan Campus Sint-Jan aan de Vesten.
Bollen Het Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart, campus Mariëndal, blijft voorlopig gevestigd langs de Kliniekstraat. Mogelijk komt er een centraal ziekenhuis aan Campus Sint-Jan aan de Vesten.
De bouw van de centrale ziekenhuiscampus RZ Tienen loopt mogelijk vertraging op. De voorkeurslocatie aan de Reynaertssite op de Hamelendreef wordt opnieuw in twijfel getrokken. Dat nieuws kwam op de gemeenteraad naar voor. Naar waterhuishouding toe zouden er zich op de voorkeurslocatie te veel problemen voordoen.

Op de nieuwjaarsreceptie van het Regionaal Ziekenhuis H.Hart werd nog gezegd dat men dit jaar wilde starten met een masterplan voor de centrale ziekenhuiscampus. Sinds april 2018 was de voorkeurslocatie immers al vastgelegd: de site naast het Vianderdomein aan de Hamelendreef, onmiddellijk grenzend aan de Feed Food Health Campus, met als terugvalscenario de site van Campus Sint-Jan.

“Op vraag van het ziekenhuis heeft het studiebureau BUUR een grondige analyse gedaan op de weerhouden locatie”, zegt schepen Bram Delvaux (Open Vld). “De site aan de FFH-campus bevindt zich op het laagste punt van de stad. Bij stortregen is dat niet zo gunstig. De vraag heeft zich dan ook gesteld of dit de meest geschikte locatie is om een centrale campus uit te bouwen.”

Oppositieraadslid Jean Defau (sp.a) begrijpt niet hoe deze nieuwe problemen plots ten berde komen. “”Er is toch een uitgebreid onderzoek gevoerd, waaraan de stad en de provincie 26.000 euro besteed hebben, om net de geschikte voorkeurslocatie te bepalen. Had men deze mogelijke problemen toen ook niet kunnen ontdekken?”

Klimaatverandering

Maar volgens het stadsbestuur waren Aquafin en de Vlaamse Milieumaatschappij in het vooronderzoek nog niet betrokken. “Met de klimaatverandering moet je voorbereid zijn dat er zich steeds vaker felle buien gaan voordoen. De overstromingsrisico’s worden steeds groter en het kaartmateriaal wordt ook voortdurend aangepast”, zegt schepen Delvaux. “Op 11 oktober zullen we als stad met het ziekenhuis samen zitten om te kijken wat mogelijk en financieel haalbaar is. Een tweede mogelijke locatie, die aan het Sociaal Huis, zal ook zeker verder bekeken worden.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • FELIX CRESIS

    De beste,meest logische en best bereikbare site ligt langs de ring over het Grijpenveld. Al de rest zal op termijn door verkeersinfarcten zeer moeilijk bereikbaar worden.....