Kunstenaars bouwen vogelhotel

AST 77 VIERT 10-JARIG BESTAAN MET 77 VOGELHUISJES OP ANEMONESITE

De kunstenaars bij enkele van de vogelkastjes die zaterdag samen als een groot vogelhotel zullen worden opgehangen.
Bollen De kunstenaars bij enkele van de vogelkastjes die zaterdag samen als een groot vogelhotel zullen worden opgehangen.
Architecten- en ingenieursbureau AST 77 bestaat tien jaar en dit wordt zaterdag gevierd. Niet met een traditionele receptie, maar met een namiddag vol activiteiten én de onthulling van een bijzonder kunstwerk: een vogelhotel bestaande uit 77 vogelhuisjes dat op de Anemonensite vlakbij het Vianderdomein geplaatst wordt.

Naast de reguliere bouwopdrachten voor bouwheren organiseert AST 77 jaarlijks enkele tentoonstellingen in het kader van ART 77 ruimte voor cultuur. "Met dit initiatief proberen wij een inhoudelijk debat te voeren tussen architectuur en cultuur, waarbij we jonge en lokale kunstenaars de mogelijkheid geven om hun kunstwerken tentoon te stellen en wij de kunstenaars en bezoekers de vraag stellen om vanuit hun perspectief ons werk, en concepten, in vraag te stellen", zegt zaakvoerder Peter Van Impe. "Dit doen we met publiek stedelijke initiatieven en projecten. Gedurende de jaren hebben we met 17 lokale kunstenaars verschillende prachtige ontmoetingen en samenwerkingen op poten gezet."


Tijdens Powers of Ten, zo heet de viering van zaterdag, wordt ART 77 verder gezet met de lancering van een 77 vogelhuisjes tellend vogelhotel.

Fauna en flora in steden

"Dit interactief kunstwerk is niet louter een esthetisch cultureel kunstwerk, maar, naar analogie met een bijenhotel, willen we een antwoord geven op het steeds verder wegdrijven van de fauna en flora in onze steden. Momenteel ben ik aan het bouwen op de Anemonensite, waar in totaal 120 woningen en 94 appartementen zullen verrijzen. Vandaag zijn er op het terrein wel heel wat vogels, door de nabijheid van het Vianderdomein, maar door de grootschalige bouw komt die aanwezigheid onder druk te staan. Wij willen dat vermijden en vandaar het initiatief van dit vogelhotel."

Met hoogtewerker

De nestkasten zullen in eerste instantie allemaal op de gevel van de woning van Peter komen te hangen. Zaterdag worden de eerste tien met een hoogtewerker aangebracht. Die zijn stuk voor stuk origineel te noemen, gemaakt door de kunstenaars waarmee Peter in het verleden al mocht samenwerken, onder meer kunstenaars Bert Dewil, Jean Decoster, An Roovers, Julie Lenaerts, Herman Vanclooster, Stefanie Weckx, Wilfried Pulinckx en Herman Rohaert en ontwerpers PieterJan Hernickx, Jordi Gijzen en Niels Menten. Ook stadsfotograaf Steven Massart en stadsdichter Gui Nijs werkten mee aan het kunstproject. "De andere kastjes zullen zaterdag door de bezoekers mogen aangekleed worden. Het is niet de bedoeling dat al die kastjes op één gevel blijven hangen. Wanneer de buren op het terrein beginnen te bouwen, zullen er heel vaak en lang wachtgevels zijn die niet onmiddellijk afgewerkt zullen worden. Om deze kale en lege muren een tijdelijke functie mee te geven, zullen we de vogelkastjes uitlenen aan andere eigenaars om op te hangen. Dit zal niet alleen de sociale contacten in de nieuwe stadswijk versterken, maar ook de biodiversiteit van het Vianderdomein."