Kritiek op ‘slecht onderhouden kerkhoven’ zwelt aan op sociale media

Danny Puyneers en Joël Dereze op het kerkhof aan de Aarschotsesteenweg.
Bollen Danny Puyneers en Joël Dereze op het kerkhof aan de Aarschotsesteenweg.
Het regent op sociale media klachten over de manier waarop het kerkhof van Tienen aan de Aarschotsesteenweg erbij ligt. “Moeten we dit probleem elk jaar opnieuw aankaarten?”, vragen Danny Puyneers (Tienen Plus) en raadslid voor Vlaams Belang, Joël Dereze, zich openlijk af. “Het wordt dringend tijd dat het stadsbestuur extra middelen en mankracht vrijmaakt om deze begraafplaats op orde te maken en te houden.”

Op de Facebookpagina ‘Ge zijt van Tienen als ge…’ is men niet mals voor het stadsbestuur. De manier waarop het kerkhof er nu bij ligt, vinden heel wat mensen storend en respectloos naar de overledenen die er begraven liggen. “En terecht”, zeggen Danny en Joël. “Distels, die duidelijk meer dan een week oud zijn, groeien weelderig langs en tussen de graven en er is zelfs een nieuwe bloemenweide van onkruid ontstaan. Graven liggen schots en scheef, paden ontbreken en nieuwe graven komen tussen oude graven te liggen. Nul structuur vind je op deze begraafplaats.”

Ploeg van zes mensen

Bij ons bezoek aan het kerkhof komen we de afdelingschef van de groendienst van Blankedale, die in opdracht van de stad de begraafplaatsen mee onderhoudt, tegen. “Elke week zetten we voor het onderhoud van de kerkhoven van Tienen een ploeg van zes mensen in en dat het hele jaar door. Maar we weten dat dit kerkhof een probleem is. Onze mensen starten aan de kant van de Aarschotsesteenweg en werken dan richting de kant van de Pollepelstraat, maar wanneer ze uiteindelijk aan de overzijde belanden, moet al het werk aan het begin alweer overgedaan worden. We doen ons uiterste best en hebben recent nog in extra materiaal geïnvesteerd, maar het is geen makkelijke taak.”

“We snappen heel goed dat het verbod op pesticiden het onderhoud moeilijker maakt, maar de stad kan zich niet steeds achter dit excuus blijven verschuilen”, vinden Danny en Jöel. “In de omliggende gemeenten is de situatie net dezelfde en daar slaagt men er wel in om de kerkhoven proper te houden. Tienen telt inderdaad veel begraafplaatsen, maar dan moet je als bestuur meer middelen en mankracht inzetten. De mensen moeten betalen voor het graf van hun geliefde(n). Is het dan zoveel gevraagd om in ruil hiervoor het kerkhof te onderhouden?”

“Ik heb dit gisteren met de uitvoerende dienst besproken”, zegt schepen Paul De Cort (Groen). “De ploegen zijn deze week druk bezig geweest en grote percelen zouden wél gewied zijn. Maar het is lente: zonnig, regenbuien en redelijk zachte temperaturen, de ideale mix voor de groei van alle gewassen, ook voor de ‘ongewenste’. De onderhoudsploegen doen meer dan hun best, maar kunnen niet overal te gelijk zijn. Begin volgende week wordt het groot kerkhof alleszins afgewerkt.”

De distels groeien weelderig tussen de graven.
Bollen De distels groeien weelderig tussen de graven.3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Polle Paulussen

    Ik ben gisteren naar de begraafplaats van Oplinter/Tienen geweest. Een regelrechte schande !!! Foei Tienen. Het gras en onkruid staan hoger dan de graven. Dat komt niet door 1 week niets te doen beste schepen Paul De Cort (Groen). Of wil je het kerkhof de naam van uw partij laten promoten ! Ik zou er bij wijze van spreken "nog niet willen dood liggen".

  • Marina Allard

    Ben zaterdag bloemen gaan zetten op het kerkhof in Willebringen Boutersem. Een regelrechte schande. Ga dan eens kijken naar de kerkhoven van Glabbeek. Dat zijn parels. Proficiat aan de mensen die deze onderhouden en die mogen ook geen sproeistoffen gebruiken dus daar ligt het niet aan.

  • Zarka Cederick

    Dit is pas op tv geweest bij POPuprechtbank ook geklaag over stenen die naast de graven liggen en tussen de grasmaaier komen en dan op de grafbeeldjes vliegen en schade maken... Spijtig