Jean Defau: al vier keer lijstduwer voor sp.a

Jean Defau aan zijn vier verschillende verkiezingsborden.
Foto Vanessa Dekeyzer Jean Defau aan zijn vier verschillende verkiezingsborden.
Jean Defau komt voor de vierde keer als lijstduwer op bij de gemeenteraadsverkiezingen. Dat deed hij in 2000 voor het eerst bij sp, in 2006 voor sp.a-Spirit, in 2012 voor sp.a en nu ook bij sp.a. Om dat toch wel unieke gegeven in de picture te zetten, plaatste hij de verkiezingsaffiches van 2000 tot nu mooi naast mekaar.

"Eigenlijk ben ik doorheen de jaren niet erg veranderd", zegt Jean al lachend. "In 2000 had ik wel nog een grotere bril." Jean is al sinds 1988 actief in de politiek in Tienen. "In dat jaar ben ik voor het eerst mee campagne gaan voeren. Zo ging ik van deur tot deur met een leuk gadget, dat ik nog steeds heb: een stukje gebakken klei met daarop het Tiense wapenschild en de datum van de verkiezingen: 9 oktober 1988, toevallig ook mijn verjaardag."

Huis tot huis

Jean blijft vasthouden aan zijn manier van campagne voeren: van huis tot huis gaan. "Als lijstduwer moet je ernstige inspanningen leveren om stemmen te halen. Ik zet me daar dan ook voor de volle 100 procent voor in. Mijn lunchpakket voor vandaag staat al klaar", lacht Jean. "Tijdens de huisbezoeken leg ik kort mijn politieke carrière en de speerpunten van de partij voor. Ik zeg er ook altijd bij dat de mensen op meerdere kandidaten op dezelfde lijst kunnen stemmen." Ondanks zijn lange ervaring in de politiek zijn deze verkiezingen toch bijzonder. "Er is veel veranderd en er zijn veel partijen die om de stem van de kiezer strijden. Het laatste woord is aan de kiezer. Dan zullen we verder zien. Wat het ook wordt, belangrijk is dat zo weinig mogelijk partijen het bestuur zullen uitmaken." (VDT)