Huiselijk bevallen met je eigen vroedvrouw in het ziekenhuis…Het kan voortaan in het RZ Tienen

RZ Tienen gaat een samenwerking met zelfstandige vroedvrouwen aan voor dit proefproject.
Bollen RZ Tienen gaat een samenwerking met zelfstandige vroedvrouwen aan voor dit proefproject.
In het Regionaal Ziekenhuis H.Hart van Tienen is een verloskamer ingericht waar toekomstige mama’s op een natuurlijke manier kunnen bevallen in het bijzijn van hun eigen vroedvrouw. “Mocht er iets mislopen, is de medische opvang onmiddellijk mogelijk zonder tijdverlies door transport”, zegt Aurélie Moureau, hoofdvroedvrouw RZ Tienen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Vroedvrouw en coördinator van het Geboortehuis Isis in Goetsenhoven, Annemie Inion, ontvangt al vele jaren vrouwen die op een natuurlijke manier willen bevallen en gaat ook aan huis voor begeleiding van bevallingen. “Bij thuis-of geboortehuisbevallingen moet er altijd een ‘plan B’ zijn voor als er iets misgaat. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de bevalling niet voldoende vordert en dat de toekomstige mama uitgeput geraakt. Meer en meer vrouwen, die bewust kiezen voor een natuurlijke bevalling bij een eigen vroedvrouw, wensen daarom de veiligheid van een snelle en optimale opvang van moeder en baby bij onverwachte problemen. Vandaar dat we blij zijn dat onze zelfstandige vroedvrouwen voortaan natuurlijke bevallingen kunnen begeleiden op de materniteit van het RZ Tienen.”

Hiervoor werd een ruimte op een huiselijke manier ingericht met plantjes, sfeerverlichting, wandgrote foto’s, een relaxzetel en een tv-en muziekinstallatie. “Alle faciliteiten om de weeën tijdens de arbeid op te vangen, zijn aanwezig, zoals een klimrek, regendouche, relaxatiebal en een bad”, aldus Annemie. “Vrouwen kunnen ervoor kiezen om in bed, bad of met een baarkruk te bevallen. Na de bevalling, als alles goed verloopt, kunnen moeder en baby al na enkele uren naar huis en begeleiden we hen thuis verder.”

Mama's in spe kunnen ervoor kiezen om onder water te bevallen in dit badje.
Bollen Mama's in spe kunnen ervoor kiezen om onder water te bevallen in dit badje.

“Het voordeel van een ziekenhuisbevalling met de hulp van je eigen vroedvrouw is dat je een vertrouwd persoon bij je hebt en, als het nodig blijkt, ook meteen de nodige medische hulp kan inroepen”, zegt Aurélie. “Als alles normaal verloopt, komt er geen vroedvrouw of gynaecoloog van ons ziekenhuis aan te pas. Maar mocht er tijdens de arbeid of bevalling een probleem zijn, neemt ons team van gynaecologen en vroedvrouwen de bevalling onmiddellijk over in een gewone verloskamer. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als de harttonen van de baby niet meer optimaal zijn, bij verhoogde broeddruk of bij overmatig bloedverlies. Ook als de hulp van de anesthesist nodig is, bijvoorbeeld voor een pijnloze bevalling, is een snelle overname mogelijk.”

De verloskamer werd heel huiselijk ingericht.
Bollen De verloskamer werd heel huiselijk ingericht.

“Voorlopig gaat het om een proefproject voor Vlaams-Brabant”, zegt algemeen directeur Hans Struyven. “Als de evaluatie positief uitdraait, kan deze manier van werken in overleg verder uitgerold worden naar de andere ziekenhuizen in onze regio.” 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.