Georges en Anita stoppen na 29 jaar met Cijnshof: “Mijn gezondheid komt op de eerste plaats”

Hoevecomplex met restaurant en feestzalen staat te koop

Gerorges Wallens (66) en Anita Geysermans (64) in het Cijnshof. Georges moet het rustiger aan doen van de dokter door hartproblemen.
Bollen Gerorges Wallens (66) en Anita Geysermans (64) in het Cijnshof. Georges moet het rustiger aan doen van de dokter door hartproblemen.
Georges Wallens (66) en Anita Geysermans (64) nemen afscheid van hun geliefde Cijnshof. Na 29 jaar doen ze het hoevecomplex met restaurant, feestzalen en woning met daarboven gastenkamers aan de Ridderstraat in Goetsenhoven van de hand. “Dit doet pijn, maar mijn gezondheid komt nu op de eerste plaats”, zegt Georges.

Georges kampt sinds drie jaar met ernstige hartproblemen. “De dokter is duidelijk: ofwel doe ik het rustiger aan ofwel ga ik dood. Mijn vrouw wil me nog niet afgeven, dus was optie twee snel gekozen”, vertelt Georges. “Bovendien kan Anita met pensioen gaan. We willen dubbel en dik van het leven genieten.”

Het Cijnshof bevindt zich in de bijgebouwen van de Cijnshoeve, die tot het voormalige kasteel behoorde. Samen werden ze vanaf 1730 herbouwd in opdracht van graaf Joseph De Merode. De geschiedenis leert dat er zich een cijnsschuur bevond in de hoevegebouwen. Hier werden de graan-en voedergewassen opgeslagen, afkomstig van de toenmalige belastingheffing. Als gevolg van schenkingen, uithuwelijking en verkopen, werden kasteel en hoeve gescheiden. Zo werden Georges en Anita in 1977 eigenaar van de hoekhoeve met bijgebouwen en één derde van de cijnsschuur.

Zelf gerenoveerd

“Na de verbouwing van het woonhuis, dachten we: wat gaan we doen met al de andere ‘nest’?”, vertelt Georges. “De gebouwen waren klaar om afgebroken te worden en dat kon ook, want ze zijn niet beschermd. Maar we vonden de indeling en sommige materialen, zoals de balken, wel de moeite waard en dus kozen we voor een renovatie, die we zoveel mogelijk zelf, samen met onze familie, tot een goed einde hebben gebracht.”

Wij waren de eersten in de regio die met seminaries begonnen en kregen zo een voet tussen de deur bij tal van grote industriële spelers in Tienen, zoals Bosch

Georges Wallens

Hotelschool

“Het idee was om er een restaurant in combinatie met banket van te maken, maar wie zou dat runnen?”, aldus Georges. “Ik was socioloog en mijn vrouw directie-assistente. We hakten uiteindelijk toch de knoop door en gingen de hotelschool in. Ik volgde een wijn-en zaalopleiding, mijn vrouw ging aan de slag als chef-kok in wording. En zo zijn we wat later gestart en met succes, want wij waren de eersten in de regio die met seminaries begonnen. Zo kregen zo een voet tussen de deur bij tal van grote industriële spelers in Tienen, zoals Bosch. In de goede tijden hadden we tot maar liefst drie seminaries per dag. Op piekmomenten hadden we 17 mensen personeel in dienst. We leerden ook van onze gasten en vroegen naar hun noden en wensen. Zo zijn ook de gastenkamers er gekomen.”

1 oktober

Op 1 oktober zetten Georges en Anita de zaak volledig stop. De geboekte evenementen worden nu nog voortgezet, het restaurant gaat enkel nog open voor groepen. “Alleen onze wijnhandel willen we behouden, maar die zal waarschijnlijk met ons mee verhuizen. Het afscheid van onze gasten, die doorheen de jaren vrienden geworden zijn, zal ons zwaar vallen, maar dit is de enige juiste beslissing. Kandidaat-kopers zijn van harte welkom. Je kan een afspraak maken via makelaar Living-Stone.”

De gevel van het restaurant
Bollen De gevel van het restaurant
Bollen
Het restaurant binnen
Bollen Het restaurant binnen
Bollen
Bollen
Het terras
Bollen Het terras
Bollen
De toog met de prachtige kassa
Bollen De toog met de prachtige kassa
GOETSENHOVEN-cijnshof
Bollen GOETSENHOVEN-cijnshof
GOETSENHOVEN-cijnshof
Bollen GOETSENHOVEN-cijnshof
GOETSENHOVEN-cijnshof
Bollen GOETSENHOVEN-cijnshofReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.