Gemeenten willen samen van Getestreek een begrip maken

Een delegatie van de deelnemende gemeenten en organisaties stelde het project voor.
Foto Bollen Een delegatie van de deelnemende gemeenten en organisaties stelde het project voor.
De Getestreek moet een begrip worden in Vlaanderen. Gemeenten, Linter, Landen, Geetbets, Tienen, Zoutleeuw en Hoegaarden slaan hiervoor de handen in mekaar. Samen met Natuurpunt, het Regionaal Landschap Zuid-Hageland, de provincie Vlaams-Brabant en de Boerenbond gaan ze de komende drie jaar een visie ontwikkelen voor de uitbouw van de Getevallei en haar omgeving.

De gemeenten willen werken rond de thema's leefbare dorpen, open ruimte, recreatie en toerisme en historisch erfgoed. "De Getestreek is een heel mooie streek met tal van dorpen, kleine maar sterke dorpen", zegt gedeputeerde Ann Schevenels. "Deze dorpen staan samen nog sterker en kunnen de krachten bundelen om leefbaar te blijven. Ook op vlak van recreatie en toerisme kunnen ze samen hun stempel drukken. Sint-Truiden heeft de bloesems om uit te spelen, deze zes gemeenten hebben de Getevallei."


Een van de projecten draait om de invulling van leegstaande vierkantshoeves. Deze komen steeds meer leeg te staan. "Wij willen deze een nieuwe zinvolle invulling geven, bijvoorbeeld als meergezinswoning", zegt burgemeester van Linter, Marc Wijnants (CD&V). "Ook de bestaande fietsnetwerken moeten nog meer op mekaar ingespeeld worden. Dit is een grote troef voor de Getevallei."


De Getevallei loopt van het natuurgebied Aronst Hoek in Geetbets tot aan het natuurgebied Rosdel in Hoegaarden. "Er is al heel wat gebeurd met de natuur op dit parcours", zegt Hugo Abts van Natuurpunt. "Zo hebben we al meer dan duizend hectare natuur in beheer." Om het strategisch plan uit te werken wordt 300.000 euro Vlaamse subsidies plus eigen middelen van de zes gemeenten ingezet. Met dit geld worden onder meer twee medewerkers betaald, die dit plan de komende drie jaar uitwerking moeten geven. "Tegelijk worden er subsidies vrijgemaakt voor investeringskosten", zegt gedeputeerde Schevenels. "Dit mag niet de zoveelste studie worden, die in de kast belandt. We willen ook echt actie op het terrein en dat binnen de drie jaar al."


(VDT)