Geblokkeerde harmonicabus houdt verkeer in centrum op

Een harmonicabus van De Lijn heeft vrijdagnamiddag een verkeersinfarct veroorzaakt in het centrum van Tienen. “Bijna twee uur lang zaten de ring en het centrum potdicht. Waar was de politie om het verkeer te regelen?”, vraagt buurtbewoner David De Lil.
De bus bezette het drukke kruispunt tussen de Broekstraat en de Goossensvest.
RV De bus bezette het drukke kruispunt tussen de Broekstraat en de Goossensvest.

“Rond 16 uur hoorde ik getoeter op straat”, zegt David De Lil, die op het kruispunt woont van de Goossensvest met de Broekstraat. “Een bus van De Lijn hield alles op. Ze had vanuit de Broekstraat de Goossensvest willen indraaien, maar was tegen de muur blijven steken. De chauffeur wilde de bus in achteruit zetten om de draai te hernemen, maar daarbij blokkeerde het besturingssysteem. Er moest een technicus aan te pas komen om het voertuig weer aan de praat te krijgen.” Uiteindelijk duurde het bijna twee uur vooraleer de bus weer verder kon, en al die tijd blokkeerde ze het volledige kruispunt.  “En dat net tijdens het spitsuur”, vervolgt De Lil. “Je zou verwachten dat de politie zou uitrukken om toch wat orde in de chaos te scheppen, maar dat bleek nergens het geval.”

“De politie kreeg pas een oproep om 16.58 uur”, zegt burgemeester Katrien Partyka (CD&V). “Even later bleek dat De Lijn het probleem al opgelost had. Die bus kan er misschien een hele tijd hebben gestaan, maar iemand moet de politie dan wel op de hoogte stellen.”  

Andere route

Het is niet de eerste keer dat een harmonicabus zich op het bewuste kruispunt vast rijdt. Gemeenteraadslid Sabrina Willems (Vlaams Belang) reikt een mogelijke oplossing aan. “In plaats van af te draaien vanuit de Broekstraat kan de bus rechtdoor rijden richting station. Daar kan ze een omweg maken, om ten slotte vanuit de Astridvest recht naar beneden te komen. Dit is hooguit een kilometer omrijden.”

Volgens Partyka beslist De Lijn zelf over het veranderen van trajecten. “Dat zal overigens gebeuren zodra de heraanleg van de Grote Markt begint.” 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.