Gaslek aan Oplintersepoort: Leerlingen en omwonenden geëvacueerd

Ochtendspits draait de soep in

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Tienen stond woensdagochtend in rep en roer nadat een middendrukleiding geraakt werd tijdens de werkzaamheden aan de Oplintersepoort. Er ontsnapte meteen heel wat gas, en dus sloot de politie een deel van de kleine ring af. Omwonenden en leerlingen van De Luchtballon werden geëvacueerd, de ochtendspits draaide de soep in.
Een deel van de ring en Veldbornstraat werd ontruimd.
Bollen Een deel van de ring en Veldbornstraat werd ontruimd.

De Sliksteenvest, Kabbeekvest en een deel van de Veldbornstraat werden ontruimd. Zo'n twintig omwonenden alsook alle leerlingen van basis- en kleuterschool De Luchtballon werden geëvacueerd, terwijl medewerkers van de nutsmaatschappij op zoek gingen naar het lek. De gastoevoer werd afgesloten en na de nodige metingen door de brandweer konden de betrokken straten rond 10 uur opnieuw vrijgegeven worden. "Omwonenden hadden de raad gekregen om ramen en deuren gesloten te houden", zegt burgemeester Katrien Partyka, die ook zelf ter plaatse ging. "Maar omstreeks 10 uur was dat niet meer nodig. Iedereen mocht dan ook terugkeren naar zijn of haar woning, of naar het klaslokaal. En ook het verkeer kon weer door."

De politie stelde een veiligheidsperimeter in.
Bollen De politie stelde een veiligheidsperimeter in.

Maar voor vele weggebruikers was de ochtendspits toen al uitgedraaid op een ware ramp. En ook voor lagere school De Luchtballon werd het een hectische ochtend. "De meeste leerlingen waren al aanwezig toen het lek geslagen werd", zegt directeur Renilde Dewaelheyns. "De lessen beginnen om 8.40 uur, en pas enkele minuten eerder hoorden we een enorme knal. Toen ik poolshoogte ging nemen, hoorde ik meteen hels gesis. En de gasgeur was onmiskenbaar. We hebben geen seconde getwijfeld en meteen het brandalarm geactiveerd. De leerlingen werden eerst samengebracht op het achterliggende sportterrein, en vervolgens zijn we met hen naar het Koninklijk Atheneum in de Gilainstraat gegaan, waar we opgevangen werden." Daar konden de kinderen ook rustig ravotten op de speelplaats. Van paniek was geen sprake.

Heel korte schooldag

De halve lesdag werd zo gisteren wel heel kort voor de leerlingen van De Luchtballon. Want hoewel de situatie omstreeks 10 uur onder controle was, waren veel kinderen toen alweer thuis. "Meteen na de evacuatie zijn we ouders beginnen opbellen", klinkt het. "Niet alleen om hen gerust te stellen, maar ook met de vraag om hun kinderen op te halen aan het Atheneum."

Het is intussen niet het eerste incident rond de Vesten, een locatie die sinds de werken best vermeden wordt tijdens de spitsuren — en zelfs op 'normale' uren. In februari moest De Luchtballon ook al eens ontruimd worden nadat er een gaslek ontstaan was tijdens de werken. Maar ook toen was de situatie snel weer onder controle.

Het lek werd veroorzaakt tijdens graafwerken.
Bollen Het lek werd veroorzaakt tijdens graafwerken.
De leerlingen van De Luchtballon worden door hun ouders opgehaald in het Atheneum.
Bollen De leerlingen van De Luchtballon worden door hun ouders opgehaald in het Atheneum.
De speelplaats van kleuter- en basisschool De Luchtballon bleef leeg achter.
Bollen De speelplaats van kleuter- en basisschool De Luchtballon bleef leeg achter.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.