Fruitbedrijf Reynaerts stopt na 100 jaar

DIT WEEKEND KAN PUBLIEK NOG LAATSTE KEER KOMEN GENIETEN IN BLOESEMLOUNGE

Jan Reynaerts, Marc Reynaerts, schepen Bernard Vandereyken, Annemie Smolders van dienst toerisme en Carolien Geens van Toerisme Vlaams-Brabant.
Foto Vanessa Dekeyzer Jan Reynaerts, Marc Reynaerts, schepen Bernard Vandereyken, Annemie Smolders van dienst toerisme en Carolien Geens van Toerisme Vlaams-Brabant.
In de 10 hectare grote boomgaard van het gerenommeerde fruitbedrijf Reynaerts aan de Hamelendreef vindt dit weekend een bloesemlounge plaats. Helaas is het merendeel van de bloesems vernietigd door de vorst. Bovendien zal het misschien de laatste keer zijn om in deze boomgaard te vertoeven, want het bedrijf stopt er na 100 jaar mee.

In 1912 vroeg Petrus Reynaerts toelating aan de burgemeester om langs de Leopoldvest een moestuinbedrijf op te starten. Pas in 1927 vond de eerste intensieve fruitaanplanting plaats. Beetje bij beetje werd dit areaal uitgebreid en verminderde de teelt van groenten. De echte overschakeling van groenten naar fruit deed zich voor aan het einde van WO II. Alle serres werden afgebroken en men ging appel- en perenbomen aanplanten. In 1991 namen de twee zonen van Frans, Marc (65) en Jan (61), het bedrijf over. Zij hebben nu beslist dat de oogst van 2017 de laatste zal zijn. "We zijn op een leeftijd gekomen om de fakkel door te geven, maar helaas is er niemand om hem aan te nemen", zegt Marc. "Misschien komt er een overnemer op de proppen of misschien iets anders. We zullen zien. De sluiting is gepland voor april 2018, wanneer al het fruit verkocht zal zijn."


"Of die laatste oogst zal meevallen, moeten we nog afwachten", gaat Marc verder. "De vorst heeft 70 tot 80 procent schade toegebracht aan de appelen en de peren. Het is nu hoog tijd dat de natuur het fruit een beetje aanmoedigt met warmer weer. Dan kunnen de Conference peren toch nog doorgroeien. Die kunnen dat, maar dan met weinig of geen pitten. Na de junirui weten we wat de oogst zal zijn, want dan valt alles af wat niet bevrucht is of wat niet aan bomen wil blijven hangen."

Vanalles te beleven0

Door de vorst is er ook niets meer te zien van de bloesems. "De lounge komt er tussen de appelbomen, omdat die normaal het langst bloesem houden, maar helaas heeft de vorst ervoor gezorgd dat de bloesems ros uitslaan", zegt Marc. Maar dat mag de pret niet bederven, want er valt van alles te beleven. Van 10 tot 18 uur kan je er genieten van hapjes en drankjes midden in de natuur, een rondleiding door de boomgaard en niemand minder dan Peter van Asbroeck, acteur en gepassioneerd kok, komt fruithapjes maken. De kookdemo's vinden plaats om 14, 15 en 16 uur.


Voor alle info kan je terecht op www.toerismevlaamsbrabant.be.