Ex-politieman Rik Beynen (70) sterft na hartaanval tijdens Tweedaagse van Blankenberge

Rik Beynen tijdens een uitstapje in Brugge eerder deze maand
Bollen Rik Beynen tijdens een uitstapje in Brugge eerder deze maand
De 70-jarige Tienenaar Rik Beynen is zaterdagvoormiddag bezweken aan een hartaanval tijdens de Tweedaagse van Blankenberge, een wandeltocht met afstanden van 7, 15, 24, 42 en 50 kilometer. Het slachtoffer kreeg een hartaanval in de duinen aan de Wrakhoutbrug over de Koninklijke Baan in Wenduine, dat bevestigt de politie van Bredene/De Haan.

Omstanders verwittigden onmiddellijk de hulpdiensten. Meteen zette de MUG-heli koers naar Wenduine. Ondanks meerdere reanimatiepogingen kon het slachtoffer niet meer worden geholpen en overleed hij ter plaatse. Voor Rik was het niet zijn eerste deelname. De gewezen politie-inspecteur hield van onze Belgische kust, veel wandelen in de natuur was één van zijn hobby’s. De tweedaagse was een jaarlijkse traditie waar hij zo naar uitkeek. Ook zaterdag was hij van de partij. Samen met zijn zoon zou hij twee dagen na elkaar de 15 kilometer wandelen. Helaas stuikte hij aan de Wrakhoutbrug in de duinen plots ineen door hartfalen. 

Bekende Tienenaar

Rik Beynen is geen onbekende in de suikerstad Tienen. Als kwajongen genoot hij van zijn scouts-opleiding bij De Leeuwkens aan de knapzak, waar hij nu nog een van de drijvende krachten was bij hun jaarlijkse reünie. Hij begon zijn professionele carrière bij de gemeentepolitie en stapte later mee over naar de lokale politie als inspecteur bij de politiezone Tienen-Hoegaarden. Tot op zijn laatste werkdag bleef hij mee de interventies doen. Heel wat mensen kennen hem dus als een zeer kordate, maar vooral correcte, behulpzame agent. 

Daarnaast was hij ook sportief. “In zijn jeugdjaren stond hij jarenlang als keeper op het veld bij Voorwaarts Tienen”, vertelt Willy Degent, die Rik Beynen bij De Leeuwkens leerde kennen. “Later speelde hij ook nog jaren voetbal bij de ploeg van de gemeentepolitie en bij het liefhebbersverbond. De laatste jaren was hij vooral een fervent supporter van de mini-voetbalploeg waar zijn zoon in meespeelde. Ook hier miste hij haast geen enkele wedstrijd.”

Ook na zijn pensioen genoot Rik met volle teugen van het leven. Wekelijks trok hij met zijn familie naar onze Belgische kust, en dan vooral naar zijn geliefde Blankenberge. Maar Tienen bleef bovenal zijn stad, de plek waar hij opgroeide en tijdens zijn loopbaan iedere dag de straat introk. “Wekelijkse vond je hem terug op de dinsdagmarkt”, zegt Willy Degent. “Niet zozeer voor de aankopen, maar vooral het weerzien en een babbeltje slaan met de vele Tienenaars die hem kenden. Om vervolgens af te sluiten met een leuk terrasje en een fris pintje.”

Uitvaart

De uitvaart van Rik Beynen zal nu vrijdag plaatsvinden in de aula van het uitvaartcentrum Rummens aan de Aarschotsesteenweg in Tienen; donderdagavond is er gelegenheid om een laatste groet te brengen.

Rik Beynen was een gekend gezicht in het Tiense straatbeeld
Bollen Rik Beynen was een gekend gezicht in het Tiense straatbeeld
Archieffoto. De Wrakhoutbrug in Wenduine.
Benny Proot Archieffoto. De Wrakhoutbrug in Wenduine.



Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.