Einde langste bietencampagne ooit

Er liggen nog heel wat suikerbieten klaar om te verwerken deze laatste dagen.
Bollen Er liggen nog heel wat suikerbieten klaar om te verwerken deze laatste dagen.

In de nacht van dinsdag op woensdag komen de laatste suikerbieten binnen in de Tiense suikerfabriek. Om 6 uur ’s ochtends moet alles binnen zijn en op woensdag 30 januari tegen 18 uur moet alles verwerkt zijn. De Tiense suikerfabriek zal dan een campagne van 134 dagen gehad hebben, want het startschot werd gegeven op 19 september. De jongste jaren loopt de campagne wel meestal tot begin januari, maar nog niet zo lang geleden was alles geklonken voor Kerstmis of Nieuwjaar. Wel wordt volgend jaar weer een gewone campagne verwacht. “Volgend jaar zullen er na overleg iets minder bieten uitgezaaid worden en we streven naar een campagne van 120 dagen, tot in de eerste helft van januari. Het was dit jaar geen topjaar voor suikerbieten, maar ze hebben toch goed stand gehouden tijdens de droge zomerperiode”, zegt Jan Ingels, directeur van de Tiense Suikerfabrieken. 

Volgens cijfers van het KBIVB zou de gemiddelde suikerrijkheid dit jaar boven de 18% liggen en de opbrengst zou schommelen rond 80 ton bieten per hectare. Er zijn evenwel veel regionale verschillen. De Tiense fabriek verwerkte tijdens de suikerbietencampagne meer dan 13.000 ton suikerbieten per dag. Tijdens de campagne waren er 250 personeelsleden actief.

Nog even en de drukte aan de ingang van het bietenplein is voorbij.
Bollen Nog even en de drukte aan de ingang van het bietenplein is voorbij.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.