Cursisten naaiproject vzw BOM behalen attest

Enkele van de vrouwen die morgen hun attest behalen van de officiële basismodule naaien van het Centrum voor Volwassenenonderwijs.
Foto Bollen Enkele van de vrouwen die morgen hun attest behalen van de officiële basismodule naaien van het Centrum voor Volwassenenonderwijs.
Morgen behalen vijftien anderstalige en twee Vlaamse vrouwen hun attest van de officiële basismodule naaien van het Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO) SVV Viva. In september 2015 startte het CVO samen met de Tiense hulpvereniging Bezorgd Om Mensen (B.O.M.) onder de naam ZIGZAG met naailessen op maat van kwetsbare vrouwen, voor het grootste deel vluchtelingen.

"Voor deze vrouwen is deelnemen aan een gewone cursus naaien van het CVO geen evidentie", zegt Katrien Bultynck, medewerker leerprojecten binnen de B.O.M. "Ze kunnen zich het inschrijvingsgeld van 180 euro per schooljaar en de bijkomende materiaalkosten vaak niet veroorloven. Daarnaast is er ook nog de taaldrempel: wie zich voor een standaard cursus inschrijft, volgt les samen met Nederlandstalige vrouwen. Het is dan niet evident voor de lerares om extra tijd te besteden aan het uitleggen van de instructies. Bovendien zijn veel kwetsbare vrouwen niet of niet lang naar school geweest. Ze zijn bang niet mee te kunnen en niet alles te begrijpen."

Taalondersteuning

De ZIGZAG naailessen worden in het Nederlands gegeven door een lerares van het CVO en vinden plaats in de vertrouwde lokalen van de voedselbedeling aan de Slachthuisstraat. "De vrouwen krijgen daarbij taalondersteuning van een vrijwilligster en een aantal ook van een lesgeefster van Basiseducatie", zegt Katrien. "Dankzij de subsidie van de Nationale loterij kon Bezorgd Om Mensen ervoor zorgen dat de cursus en het nodige materiaal voor deze vrouwen gratis zijn."

Schot in de roos

Deze formule bleek een schot in de roos. Wegens het succes werd in het begin van het schooljaar 2016 een tweede groep opgestart. Ondertussen nemen 30 vrouwen in twee groepen wekelijks deel aan de lessen. Twee jaar na de opstart behaalt de eerste groep cursisten hun officiële attest van het CVO voor de basismodule naaien. Schepen van Onderwijs, Integratie en Gelijke Kansen Ine Tombeur (N-VA) zal de attesten uitreiken. Daarmee geeft ze aan de deelneemsters het signaal dat hun prestatie niet vanzelfsprekend is en dat de Vlaamse samenleving hun leerinspanningen waardeert. (VDT)