CoCopus zoekt haaksters voor haak-in

De vrijwilligers van CoCopus zijn volop in de weer om octopusjes te haken.
Foto Vanessa Dekeyzer De vrijwilligers van CoCopus zijn volop in de weer om octopusjes te haken.
Naar aanleiding van wereldprematurendag op 17 november organiseert vzw CoCopus een haak-in in het ziekenhuis van Tienen. CoCopus haakt en verdeelt op vrijwillige basis octopusjes aan de zes deelnemende ziekenhuizen voor couveusebaby's.

"Omdat we momenteel toch ongeveer 4.000 gehaakte octopusjes per jaar nodig hebben, zijn wij steeds op zoek naar nieuwe haaksters", klinkt het bij het CoCopusteam.


De geboorte van een kind is een intense gebeurtenis vol geluk voor elke ouder. Toch verloopt een zwangerschap niet altijd perfect en komt de baby soms in een couveuse terecht. "Voor deze kwetsbare doelgroep wil vzw CoCopus zich belangeloos inzetten door middel van het haken of breien van octopusjes", zegt Veerle van het CoCopusteam.


In 2014 werd in Denemarken voor het eerst een gehaakte knuffel in de couveuse gelegd. De tentakels van de knuffel zorgden ervoor dat de baby rustiger werd en minder aan de draadjes en slangetjes trok. Sindsdien werd dit idee onder verschillende vormen verspreid over een groot deel van Europa.


Vzw CoCopus engageert zich voor dit goede doel. "Samen met onze enthousiaste vrijwilligers haken en breien we octopusknuffels. Couveusekindjes zijn een heel kwetsbare groep en daarom moeten de octopusjes aan strenge eisen voldoen. Wij werken met een eigen en geregistreerd patroon. Het patroon of de gehaakte knuffels mogen niet verkocht worden. Als de octopusjes klaar zijn, worden ze samen met het inleverdocument binnengebracht in een van onze inzamelpunten. CoCopus verzamelt de octopusjes en controleert of ze voldoen aan de vereisten. Daarna worden ze uitgebreid gewassen, individueel verpakt, gelabeld en naar de ziekenhuizen gebracht. Elke couveusebaby krijgt twee octopusjes." Meer info vind je op www.cocopus.be of op de Facebookpagina CoCopus. (VDT)