Buren leren mekaar kennen tijdens Les Voisins de Gilain

Les Voisins de Gilain bij de start van de wandeling.
Bollen Les Voisins de Gilain bij de start van de wandeling.
Onder de titel 'Les Voisins de Gilain' kwamen de buren van de Gilainstraat afgelopen zaterdag samen in de voortuin van het Atheneum voor een wandeling over de geschiedenis van de straat en een burenbabbel.

"Het initiatief kwam tot stand nadat we in een andere wijk in Tienen een gelijkaardig evenement hadden meegemaakt", vertelt Katrien Peeters. "Omdat het echt een manier is om te tonen dat Tienen leeft, staken enkele buren de koppen bij elkaar. Na enkele leuke werkvergaderingen en een oproep bij de buren werd ons initiatief meer en meer gesteund, ook door heel wat handelaars in onze straat. Zo zorgde Bakkerij Vanderveken voor stokbrood en taart, Giamba van de 'Italiaanse winkel' serveerde ons heerlijke Italiaanse soep, Kestens zorgde voor de verlichting en de gasbranders, Kantoro drukte onze affiches en frituur Lydia zorgde voor extra decoratie."


De ontmoeting ging van start met een historische wandeling onder leiding van Lutgart Vrancken van de Erfgoedsite Tienen. Zij vertelde het verhaal van deze oude straat en de grotere gebouwen, zoals het 'Pekeshuis' en het oude Kabbeekklooster. Er werd ook een bezoek gebracht achter de schermen van de vroegere suikerfabriek van Vandenbossche en Janssens en via de vroegere rijkswachtkazerne ging de wandeling verder naar de vroegere werkhuizen Gilain. Bij aankomst aan het Atheneum kon er gesmuld worden van soep, koffie en dessert. "We zijn de school dankbaar dat we deze locatie ter beschikking kregen", zegt Katrien. "Het was de geschikte locatie, zodat er heel wat buren mee kwamen babbelen, kennismaakten en mee nadachten over een volgend initiatief." (VDT)