Brand bij Bebat in Tienen: buurt moet ramen en deuren dicht houden

Bij de brand kwam een hevige rookontwikkeling vrij
Facebook repro Bollen Bij de brand kwam een hevige rookontwikkeling vrij
In de Walstraat op het industrieterrein Grijpenveld in Tienen is vanavond rond 20.30 uur brand uitgebroken in een opslagplaats van Bebat, het bedrijf dat batterijen inzamelt, sorteert en recycleert. De Tiense brandweer roept wegens mogelijk giftige dampen omwonenden van het industrieterrein op om ramen en deuren gesloten te houden.
Hulpdiensten snelden ter plaatse
Bollen Hulpdiensten snelden ter plaatse

De brand ging gepaard met een hevige rookontwikkeling. Door de wind kwam de rookpluim over het centrum van de stad terecht.Via sociale media riepen politie en brandweer op om ramen en deuren gesloten te houden om geurhinder te vermijden.

“De brand, die momenteel nog steeds woedt maar ondertussen onder controle is, situeert zich in de opslagplaats buiten het eigenlijke fabrieksgebouw. Het fabrieksgebouw zelf raakte niet beschadigd. Er is nog geen duidelijkheid over de oorzaak van de brand”, aldus een woordvoerder van de Tiense brandweer. De brandweerlui kreeg de hulp van de collega’s uit landen en Leuven. Een hele stapel paletten, waarvan sommigen geladen met batterijen, diende worden geblust. Die klus is intussen wel geklaard maar brandweer gaat nu na hoe men kan voorkomen dat het goedje terug zou kunnen opflakkeren of beginnen smeulen aangezien er ook lithium-batterijen opgestapeld lagen. Mogelijk dient (een deel) ondergedompeld te worden om verder te kunnen laten afkoelen zonder verder risico.

Het is nog onduidelijk hoeveel schade de brand veroorzaakt heeft in de opslagplaats en of er effectief giftige stoffen verspreid werden. In ieder geval was de rook wel hinderlijk.

Het Grijpenveld werd afgesloten
Bollen Het Grijpenveld werd afgesloten5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Koen Frankie

  wie aan model bouw doet weet dat er zeer gevaarlijke batterijen zijn (LIPO) is bebat wel op de hoogte dat eens deze onder aan bepaalde spanning komen en / of doorboort worden er altijd een explosie en vuur komt ....

 • Roger Brouwers

  Aan die rook te zien is er geen enkel probleem voor de volksgezondheid.Hopelijk werpt er niemand wat kreupelhout in die brand of het gemeentelijk rampenplan moet volgens de groenen in werking gezet worden.

 • Romy Snijers

  nagaan of er effectief giftige rook is verspreid...? Maa neen, Cadmium, Nikkel, Lithium, Lood, dat zit toch ook allemaal in het brood bij de bakker.

 • André Lernout

  Zoals altijd zal het wel geen kwaad kunnen voor de volksgezondheid, zaak opgelost de paraplu gaat weeral open.

 • Karel van Velzeke

  wreed gezond zal die rook wel niet zijn .....