Bosch Tienen verlaagt werkdruk door hitte: “Mensen die willen thuisblijven, mogen dat”

Bij Bosch zal de productie tijdens deze hittegolf op een laag pitje gezet worden.
Bollen Bij Bosch zal de productie tijdens deze hittegolf op een laag pitje gezet worden.
De vakbonden van Bosch Tienen hebben vandaag in overleg met de directie beslist om de mensen de keuze te geven of ze al dan niet met deze hitte komen werken. Alles wat stilgelegd kan worden, wordt stilgelegd. “Op sommige afdelingen zijn er nog eens extra warmtebronnen actief. Het is onmenselijk om daarin te werken”, zegt Patrick Jordens, ACLVB Bosch.

“De werknemers worden niet verplicht om thuis te blijven, maar ze kunnen wel onbetaald verlof nemen als ze dat wensen”, gaat Patrick verder. “Het is nog maar half juli, dus heel wat mensen hier hebben nog verlofdagen te goed. Diegenen die toch komen werken, mogen extra pauzes nemen. Er is ook extra water voorzien, net als ijsjes en watermeloen. Maar ik vermoed dat er toch heel wat werknemers ervoor zullen kiezen om thuis te blijven.”

Warmteplan

Ook bij de Tiense citroenzuurfabrikant Citrique Belge is men bezorgd over de hoge temperaturen en vooral de mogelijke impact op de werknemers en contractoren. “We hebben daarom een doorgedreven warmteplan geactiveerd waarbij per afdeling specifieke maatregelen genomen worden om het werken draaglijk te maken”, zegt Emmanuel Raskin, director engineering, compliance & strategy. “Zo is er bijvoorbeeld overeengekomen dat werknemers vroeger mogen beginnen werken om ook vroeger naar huis te kunnen en zetten we onze medewerkers aan vaker pauze te nemen en veel water te drinken. Ook worden de activiteiten in afdelingen waar de temperatuur te hoog oploopt, verminderd of opgeschort tot de situatie verbetert. Onze preventiediensten volgen de situatie nauw op en overleggen dagelijks de toestand om waar nodig bijkomende maatregelen te nemen.”

Vernevelaars

In metaalbedrijf Affilips zorgen vernevelaars voor wat verfrissing. “Het zware werk wordt zoveel mogelijk doorgeschoven naar de nachtdienst”, zegt directeur Roger Van Geerteruy. “We plannen extra pauzes in en verdelen de werklast onderling. En de bedeling van watermeloen en ijsjes zorgt eveneens voor de nodige afkoeling.”

Vzw Storzo Zoutleeuw liet zijn huishoudhulpen dienstencheques vanmiddag thuis. Dat zal ook morgennamiddag het geval zijn. “Als werkgever zijn we verplicht rekening te houden met deze temperaturen”, zegt Martine Vandervelpen. “We vragen ook aan de klanten hiermee rekening te houden en extra pauze en drinken te voorzien. Maar niet iedereen heeft airco in huis en zware inspanningen blijven ook binnen erg belastend. Daarom werd er beslist om deze namiddag en morgennamiddag de huishoudhulpen thuis te laten, met behoud van loon.”

Bij Affilips zijn er vernevelaars geplaatst.
VDT Bij Affilips zijn er vernevelaars geplaatst.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.