Bomen worden gerooid maar tegelijk herplant

De komende weken worden in een aantal Tiense straten oude en zieke bomen gerooid. "De bomen zijn een gevaar voor de veiligheid van voorbijgangers en het verkeer", zegt schepen van Openbare Werken, Eddy Poffé (Open Vld). "Er worden overal nieuwe bomen aangeplant."


In de Pastorijstraat verdwijnen een 15-tal bomen ter hoogte van de Citrique, in de Weggevoerdenstraat zijn dat opnieuw een 15-tal bomen en aan de parking van het stedelijk zwembad De Blyckaert gaat het om een 25-tal bomen. "In de Pastorijstraat zullen alle bomen gerooid en vervangen worden door Quercus Robur Fastigiata, een zuilvormige zomereik. Deze boom is goed bestand tegen eventuele luchtvervuiling", legt schepen Poffé uit. "Op de parking van zwembad De Blyckaert worden de populieren vervangen door Acer Platanoides Columnare of Noorse esdoorn. Deze soort is geschikt voor smalle straten of plaatsen met weinig groeiruimte."


Tot slot zullen de overgebleven bomen in de Weggevoerdenstraat gekapt worden. Tijdens de laatste storm zijn er verschillende bomen beschadigd. Sommige exemplaren hebben te kampen met de essenziekte, waardoor deze deels afgestorven zijn. "Deze bomen worden vervangen door Prunus Serrulata Kanzan of Japanse kerselaar, wat in de lente voor een kleurrijk straatbeeld zorgt", aldus schepen Poffé.


In de Pastorijstraat worden 40 nieuwe bomen aangeplant, in de Weggevoerdenstraat een 20-tal stuks en aan het zwembad eveneens en 20-tal stuks. Deze komen op de plaats, waar de oude bomen stonden, maar wel op een regelmatige afstand. De werken gaan maandag van start aan de parking van het zwembad en worden grotendeels uitbesteed aan IGO. (VDT)