Boek toont klooster Grauwzusters

Staf Thomas nam de eerste van de Kabbeeklezingen voor zijn rekening. Hij sprak over zijn gloednieuwe boek ‘Mariëndal – de geschiedenis van de Grauwzusters in Tienen’, tegelijk ook de voorstelling van het boek.

Staf Thomas aan zijn bureau
Christian Hennuy Staf Thomas aan zijn bureau

In 2012 heeft de Vereniging van Parochiale Werken het klooster en de kapel van de Grauwzusters in beheer gekregen. De kapel wordt gebruikt voor diverse activiteiten en er zijn ook vergaderlokalen en de kliniek blijft het gebouw onderhouden. “Als VPW toelagen willen van de Vlaamse Gemeenschap moet het klooster toegankelijk worden. Het publiceren van een boek is een instrument om het gebouw toegankelijk te maken. In september 2015 werd mij gevraagd de historiek van de Grauwzusters te schrijven”, vertelt Staf Thomas. Het klooster van de Grauwzusters is nog in prima staat. Er zijn nog slechts twee Grauwzusters in Tienen, zuster Ignatia die in een rusthuis verblijft en zuster Juliana (93j) die nog in het klooster woont. Sinds kort wonen er ook vier zwarte zusters Passionisten uit Kongo. Staf Thomas: “Tussen 1850 en 1950 waren er gemiddeld 50 kloosterzusters. Na de Franse Revolutie gingen alle kloosters in Tienen dicht, maar de Annuntiaten, Alexianen en Grauwzusters hebben de Franse periode overleefd. In de Nederlandse periode keerden de Grauwzusters weer”, aldus Staf Thomas. Het boek telt 160 bladzijden en wordt verkocht bij de lezing en bij de VPW. Kostprijs: 30 euro.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.