Bezinkingsvijvers Tiense Suiker aangeduid als oorzaak van geurhinder

In de nacht van maandag op dinsdag voerden vier milieu-inspecteurs van het Vlaams Departement Omgeving een aantal controles uit in de omgeving van Tienen naar aanleiding van de vele meldingen rond geuroverlast. "Daaruit blijkt duidelijk dat de bezinkingsvijvers van de Tiense Suikerraffinaderij nv de boosdoener zijn."

De controles werden uitgevoerd in de woonwijken windafwaarts van de bezinkingsvijvers van de Tiense Suikerraffinaderij, waar een onwelriekende rottingsgeur en kolengeur vastgesteld. "De geur werd duidelijk waargenomen ter hoogte van de Utsenakenweg, de Vianderwijk, de Oplintersesteenweg en eveneens windafwaarts de productiesite ter hoogte van het Soldatenplein", stelt Brigitte Borgmans, woordvoerder departement Omgeving. "Ter hoogte van de bezinkingsvijvers werd dezelfde geur waargenomen, maar dan nog intenser. Er werd gemeten of er H2S, een giftige stof die een sterke geur geeft, maar daarvan bleek helemaal niets in de lucht te zitten."

Omwoeling water

"De oorzaak is wellicht dat recent in de bezinkingsvijvers water uit de Gete werd bijgepompt", aldus Brigitte Borgmans. "Daardoor is er een omwoeling van het water in de vijvers gebeurd, wat de geurhinder kan verklaren. Bovendien is er weinig wind en zijn de nachten al wat kouder. Door die specifieke weersomstandigheden blijft de geur ook hangen."


Het Departement Omgeving heeft Tiense Suiker nu aangemaand om maatregelen te nemen en de geurhinder te onderzoeken. Zo moet de specifieke samenstelling van het vijverwater geanalyseerd worden, met nadruk op de parameters die een bijdrage kunnen leveren aan geuremissies." (VDT)