Bedevaarders dertien keer heen en weer naar Grimde

LEGENDARISCHE STICHTING VAN KERK HERDACHT TIJDENS DERTIENMAAL

In Hakendover is zopas het Dertienmaal gewandeld, een bedevaart die de legendarische stichting van de kerk herdenkt. Normaal startte de tocht gisterenmiddag en liep het tot vandaag 12 uur, maar heel wat bedevaarders begonnen er al 's ochtends aan. "Voor ons mag dat. Ook zij krijgen ook een stempel", aldus Johan Dewolfs, coördinator van het Processiecomité. De groepsstart werd geleid door de kinderen van de plaatselijke school.

Door de huidige weersomstandigheden hadden de bedevaarders wel tegenslag deze editie. "Door het veld is het iets korter, en dan win je op het volledige traject, 13 keer heen en terug naar Grimde, wel twee kilometer. Maar het was te modderig om erdoor te kunnen. Langs de weg bedraagt het volledige Dertienmaal 41,6 kilometer, of bijna een marathon", aldus Dewolfs.

De Zaligmaker

Hij legde ook kort de stichtingslegende van de kerk van de Zaligmaker uit, die dateert uit 690. "Voor de bouw werden twaalf arbeiders aangeworven. Zolang de bouw van de kerk duurde, waren zij overdag echter met dertien. Bij het middagmaal en de uitbetaling verschenen er telkens slechts twaalf. De dertiende arbeider was de Zaligmaker zelf. Omdat God de plaats en de kerk zelf had gewijd en geheiligd, werden drie bisschoppen, die de kerk wilden inzegenen gestraft. Dat gebeurde op Hakendoverwijding, nu in de volksmond Hakendoverwijn. Dat vieren we zondag", aldus Dewolfs.

Een keer heen en weer

Aan de groepsstart van het Dertienmaal, voor één tocht heen en terug, meldden heel wat mensen present. Zo ook Imelda Reniers, die sinds 2001 een gelegenheidscafé openhoudt. "Ik neem jaarlijks deel, al van kindsbeen. Maar deze keer ga ik de afstand slechts twee keer doen. Indertijd heb ik wel het volledige Dertienmaal afgelegd met de school. Wij werden toen verplicht dat te doen." Ook haar hond en haar dochter wandelen mee. "Voor mij is het wel de eerste keer. Vorige keren moest ik telkens werken", zegt dochter Regina Vandevoort. Hubert Arnauts wilde dan weer minstens drie keer de afstand afleggen. "Het valt mee, ik kom hier juist aan en kan deelnemen aan de groepstocht, en daarna zal ik zien hoever ik kom. Ik heb indertijd driemaal het volledige Dertienmaal afgelegd, maar dat is 30 jaar geleden. Maar jaarlijks wil ik toch nog meedoen".

Oord tegen hoofdpijn

Bij de groepsbedevaart loopt Roger Wouters al 31 jaar voorop met het kruis. "Vanuit de Landelijke Gilde zijn we het Dertienmaal weer gaan herwaarderen, en sindsdien organiseren we een groepsstart". In Grimde werden de bedevaarders ontvangen door Gui Nijs, van de Confrérie van Sincte Moor. De kapel van OLV Ten Steen in Grimde is op zich een bekend bedevaartsoord tegen hoofdpijn. "Voor onze bedevaarders houden we gedurende het Dertienmaal het gelegenheidscafé bij Simons open. Volgend weekend bij Hakendoverwijn is ons gelegenheidscafé weer open. Zaterdagavond organiseren we een grote receptie voor de hele parochie en alle medewerkers aan de processie. En zondag is het Hakendoverwijn, waarbij de wijding van kerk wordt herdacht", besloot Johan Dewolfs.

Hakendover kijkt al uit naar het vervolg van de legende, met als hoogtepunt de paardenprocessie op paasmaandag.

De bedevaarders verzamelen voor de groepsstart, met centraal Roger Wouters, die al 31 jaar met het kruis voorop loopt.
Bollen De bedevaarders verzamelen voor de groepsstart, met centraal Roger Wouters, die al 31 jaar met het kruis voorop loopt.
Imelda Reniers samen met dochter Regina Vandevoort.
Bollen Imelda Reniers samen met dochter Regina Vandevoort.