Atelier Night Light dingt mee naar veertiende Ambachtsprijs

Bertin Vertraete van Atelier Night Light legt de werking uit.
Bollen Bertin Vertraete van Atelier Night Light legt de werking uit.
Uit de net geen 500 inschrijvingen voor de wedstrijd Ambacht in de Kijker werd Atelier Night Light van Bertin Verstraete en Geert Buysse samen met negen andere kandidaten geselecteerd voor de finaleronde. Een selectiecommissie kwam vandaag langs in de zaak aan de Leuvensestraat voor een atelierbezoek.

Atelier Night Light werd zes jaar geleden opgestart in de vroegere Cinéma Nova bovenaan de Leuvensestraat door meubelmaker Bertin en edelsmid Geert. In de winkel vooraan krijg je een open zicht op het achtergelegen werkatelier, waar er van oude lampen iets nieuw en uniek wordt gemaakt en waar ook volledig nieuwe originele creaties het licht zien. Sinds kort zit ook Peggy Op De Beeck mee in de zaak. Zij zorgt er met haar marketingervaring voornamelijk voor het online verhaal. Zo is er een webshop op de website waar de creaties te vinden zijn.

De zaak werd al snel opgemerkt door Unizo, die Atelier Night Light eerst bekroonde met de titel Starter van het Jaar en later aanduidde als Ambassadeur van het Ondernemerschap voor de hele regio. En ook een nominatie voor Handmade in Belgium werd er aan toegevoegd. “En nu zijn we dus geselecteerd voor Ambacht in de Kijker”, zeggen Geert en Bertin. “Al deze beloningen zijn zeker een bevestiging dat we goed bezig zijn. We merken dat ook trouwens aan het vele werk dat we binnenkrijgen. Dat zijn even goed herstellingen van kroonluchters als bestellingen van nieuwe creaties. Die verhouding is ongeveer fifty fifty.”

In Portugal kennen ze geen restaurateur van verlichting en dus zijn ze bij ons terechtgekomen.

Bertin Verstraete

De klanten van Atelier Night Light komen uit heel België. “Vorige week nog zijn we een gigantische kroonluchter in het provinciepaleis van Namen gaan herstellen. We noemden dit ‘het monster’ omdat het zo groot was”, zegt Bertin. “Ook in het buitenland zijn we actief. Zo hebben we in opdracht van Mestrom Chandeliers het stadhuis van Maastricht gedaan.”

“Wat nu het leukst is: restaureren of creëren? Het is allebei een uitdaging. Bij het restaureren wordt het metaal gereinigd en beschermd en worden kapotte onderdelen terug gelast met zilver solduur. We reproduceren ook kleine bronzen onderdelen of vervangen ontbrekende stukken door onderdelen, die we kunnen vinden in onze zorgvuldig opgebouwde en uitzonderlijke ateliercollectie. De elektrische bekabeling en fittingen worden vervangen en tot slot worden de kristallen gereinigd in twee baden en teruggehangen met respect voor de technieken eigen aan de stijl en de herkomst van de kroonluchter. Uiteraard herstellen we ook vintage verlichting. En daarnaast hebben we dus een unieke collectie van zelfontworpen lampen en luchters, waarbij we vaak vanuit bestaande voorwerpen vertrekken, omdat oude materialen vaak onvindbaar zijn. Zo versterken we de uniciteit van onze creaties. En klant is natuurlijk koning en houden we steeds rekening met zijn of haar wensen.”

Tien dagen lang in het begin van juni kan het publiek op de website van Ambacht in de Kijker stemmen op haar favoriete ambachtsman-of vrouw. De publieksprijs is een mooi bedrag van 1.000 euro. Een professionele jury zal uiteindelijk de ambachtprijs van 3.000 euro toekennen op de uitreiking midden juni in Hélécine.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.