Arbeider Citrique Belge krijgt hete vloeistof over zich heen

SLACHTOFFER IN KRITIEKE TOESTAND OMSTANDIGHEDEN NOG ONDUIDELIJK

Politie, brandweer, een ambulance en het M.U.G.-team verzamelden gisteren aan de citroenzuurfabrikant Citrique Belge langs de Sint-Truidensesteenweg.
Foto Bollen Politie, brandweer, een ambulance en het M.U.G.-team verzamelden gisteren aan de citroenzuurfabrikant Citrique Belge langs de Sint-Truidensesteenweg.
Bij de citroenzuurfabrikant Citrique Belge aan de Sint-Truidensesteenweg is gisteren een arbeider zwaargewond geraakt bij een ongeval. De man kreeg hete vloeistof over zich heen en werd in kritieke toestand afgevoerd naar het brandwondencentrum van het UZ Gasthuisberg in Leuven. Over de precieze omstandigheden van het ongeval, kon het bedrijf gisteren niet veel kwijt. Volgens de eerste vaststellingen van de brandweer lijkt er een kuip te zijn overgelopen in de raffinageafdeling.

Gisteren rond 14.45 uur werden de hulpdiensten gealarmeerd. Brandweer, ambulance en een M.U.G.-team snelden ter plaatse om de eerste zorgen toe te dienen.

Neutrale vloeistof

"In de raffinageafdeling, waar biologisch zuur verwerkt wordt tot het eindproduct citroenzuur, heeft een persoon vandaag hete vloeistof over zich heen gekregen", bevestigt veiligheidsverantwoordelijke Emmanuel Raskin. "Het gaat om een vrij neutrale vloeistof, die zich normaal in kuipen en leidingen van de raffinage bevindt. Wat er net is fout gelopen, moet nog worden onderzocht. Maar onze eerste bekommernis is nu de toestand van het slachtoffer. Op de afdeling waren meerdere arbeiders aanwezig, die gelukkig meteen hebben ingegrepen en de eerste zorgen hebben toegediend toen het ongeluk gebeurde", aldus Raskin. De productie werd gisteren stilgelegd na het ongeval.

Kuip overgelopen?

"Volgens onze eerste vaststellingen lijkt er een kuip te zijn overgelopen", klinkt het bij de brandweer. "Van de vloeistof hebben we een staal genomen en naar het labo gebracht voor analyse. Het is nog wachten op het resultaat. De arbeidsinspectie zal nu moeten langskomen om het geval te onderzoeken en te zien waar het precies is misgelopen. Sowieso ligt tot dan de productie stil, maar dat is standaardprocedure", aldus de brandweer.

Tweede ongeval

Net een week geleden gebeurde al eens een ongeval in Citrique Belge. Bij het reinigen van een fermentatietank waren giftige dampen vrijgekomen nadat zwavelzuur en water per ongeluk met elkaar in contact kwamen. De dampen sloegen echter meteen de trappenhal van het gebouw in, waardoor iedereen van de afdeling moest worden geëvacueerd. Vier werknemers raakten onwel door het zwavelzuurlek, waarna ze naar het ziekenhuis werden overgebracht. Ondertussen zijn drie van hen alweer aan de slag.