Afval slingert zowat elke dag rond in de wijk aan de Jubileumlaan: “Organiseer een infomoment rond de regels van afvalophaling a.u.b.!”

Edmond Stalpaert toont de vuilniszakken aan de Jubileumlaan.
Bollen Edmond Stalpaert toont de vuilniszakken aan de Jubileumlaan.
De wijk aan de Jubileumlaan wordt op regelmatige tijdstippen een waar sluikstort. Na de afvalophaling blijven er op heel wat plaatsen zakken met een rode sticker liggen en dat is een doorn in het oog van bewoner Edmond Stalpaert. Hij schreef een open brief naar de stad in de hoop dat hier iets aan kan gedaan worden.

Sinds augustus doet Edmond zijn beklag bij de gemeente en de politie over het sluikstorten. “Maar er verandert niets”, zegt hij met een zucht. “Op 5 mei werden er blauwe zakken buitengezet. Vandaag liggen er nog steeds zeven van de 40 zakken die niet opgehaald werden omdat er fout gesorteerd werd. Ik vermoed dat deze blijven liggen tot de volgende ophaling op maandag 3 juni of misschien nog langer? En dan zullen deze ongetwijfeld weer aangevuld worden met nog meer zakken. Ik ben al aan het wachten tot het weekend wanneer men al de grijze zakken begint op straat te zetten. Deze ophaling is normaal voorzien op dinsdag.”

Aanzuigeffect

Ook Edmonds overbuur merkte het afgelopen jaar het probleem op. “Ook ik heb hier melding van gemaakt bij het stadsbestuur. Het probleem is dat bepaalde mensen hier in de wijk hun afval naar goeddunken buiten zetten, ook al is er geen ophaling. En dat zorgt voor een aanzuigeffect zodat er nog meer afval buiten gezet wordt.”

Het zou zeker nuttig zijn dat iemand van Ecowerf of de stad een infomoment in de wijk plant waarop duidelijk de regels rond afvalophaling worden uitgelegd

Edmond Stalpaert

Volgens Edmond zijn er geen slechte bedoelingen mee gemoeid. “Volgens mij worden de bewoners, die onze taal niet beheersen, onvoldoende begeleid wat betreft het leven in België. Het gevolg is dat de mensen hun zakken huisvuil, pmd, karton enz. buiten plaatsen op dagen, die niet voorzien zijn voor ophaling op straat. Het gevolg is dat eenmaal een zak buiten staat de andere personen dat slechte voorbeeld volgen. Het zou zeker nuttig zijn dat iemand van Ecowerf of de stad een infomoment in de wijk plant waarop duidelijk de regels rond afvalophaling worden uitgelegd.” Daar pleit ook de overbuur voor. “We moeten die mensen niet meteen bestraffen, maar ze moeten wel geïnformeerd worden zodat ze niet meer gaan sluikstorten. Wanneer er dan toch nog personen zijn, die blijven volharden, mag er wel strafmatig opgetreden worden uiteraard.”

Afvalcoach

“Ik heb vernomen dat de zakken op de Jubileumlaan waarschijnlijk zijn blijven liggen wegens ‘foutief sorteren’”, reageert schepen Paul De Cort (Groen). “Ik heb bij afvalophaler Ecowerf aangedrongen op een spoedige oplossing. Hun afvalcoach zal alvast ingezet worden, is me beloofd.”

“Buiten dat er aan sluikstorten wordt gedaan, laat men ook de Jubileumlaan verloederen”, merkt Edmond nog op. “Het asfalt brokkelt af, dat komt in de afvoeren terecht die uiteindelijk eens zullen verstoppen en sommige plaatsen worden gemaaid en andere dan weer niet. Eens was de Jubileumlaan een mooie wijk die onderhouden werd door de bewoners. Vandaag ben ik beschaamd om mensen bij mijn thuis te ontvangen. Dat hoort niet in onze stad.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • EDUARD DIRICKX

    Ik woon hier al 41 jaar en heb dat nog niet mee gemaakt.Heb onlangs contact genomen met huisvesting daar kreeg ik als antwoord dat ik contact moest opnemen met dienst leefmilieu.Ook heb ik gevraagd dat zij eens de moeite moesten om te komen kijken,ik kreeg als antwoord dat ze daar geen tijd voor hadden.Ik ben beschaamd om hier te wonen.