Actiecomité 16 Windturbines zet zich schrap tegen nieuwe aanvraag

Komen er veertien windmolens naast de E40?
Foto Dalemans Komen er veertien windmolens naast de E40?
Er komt een volledig nieuw openbaar onderzoek in het dossier van de bouw van 150 meter hoge zestien windturbines langs de E40, op het grondgebied van Boutersem, Tienen, Bierbeek en Hoegaarden. Projectontwikkelaars Storm en Elicio pasten de plannen aan, maar het actiecomité 16 Windturbines zet haar strijd kordaat verder.

“De Gewestelijk Omgevingsvergunningscommissie (GOVC) gaf onlangs, op basis van de adviezen van de betrokken instanties en de 430 individuele bezwaren van bezorgde burgers, een negatief advies aan de plannen van Elicio en Storm, maar net vóór de formele bevestiging van dit negatief advies door de minister hebben de projectontwikkelaars hun aanvraag nog snel gewijzigd”, stelt Stef Goris van het actiecomité. “Dat is een sluwe zet, want deze last minute wijzigingsaanvraag heeft voor gevolg dat er een heel nieuw openbaar onderzoek komt, waarbij de al ingediende 430 bezwaren vervallen, en alles door ons weer van meet af aan moet overgedaan worden.”

Stef Goris en het actiecomité geven geen gas terug
Stef Goris en het actiecomité geven geen gas terug

Maar het actiecomité laat zich niet ontmoedigen. “Het nieuwe voorstel van de projectontwikkelaars, zonder de vijf windturbines in Outgaarden, en met nu 122 meter hoge windturbines, is een scenario dat al zwart op wit geweigerd werd door het GOVC in haar negatief advies, dat windturbines van 122 meter ‘verouderd’ noemt”, reageert Stef Goris. “Daarnaast hebben deze dezelfde negatieve effecten op mens, natuur en milieu, én hebben ze 40 procent minder rendabiliteit. Deze plots ‘gewijzigde’ aanvraag lijkt dus op een zet van de vermogende projectontwikkelaars om tijd te winnen, en een zoveelste stap in een heuse uitputtingsslag met de honderden bezorgde burgers, in de hoop dat ons protest gaandeweg wel zal uitdoven. Maar niets is minder waar. De betrokken burgers tonen zich zelfs weerbaarder dan ooit en zetten zich schrap.”

Infoavonden

Het actiecomité organiseert twee infoavonden, waarop bezorgde burgers hun stem kunnen laten horen en waar bezwaren kunnen genoteerd worden: in Zaal Centrum, Keibergstraat 54, Kumtich, op dinsdag 5 november om 19.30 uur en in Streekcafé Ter Quabeecke, Neervelpsestraat 11, Boutersem, op woensdag 6 november, ook om 19.30 uur. 
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Melissa Duprez

  Alles op de juiste plaats. in Vlaanderen is dat: windturbines op zee, zonnepanelen op het land.

 • patrick demeulenaere

  Vijf jaar lang hebben de projectontwikkelaars de inwoners van Outgaarden en Goetsenhoven aan het lijntje gehouden. Er waren zogenaamd afspraken met vliegclub De Wouw en defensie. Nu blijkt dat er helemaal geen afspraken waren, en dat de de windturbines in Outgaarden er helemaal niet mogen komen. Onwaarheden verspreiden en verwarring stichten is blijkbaar hun manier om het project er door te krijgen. Nu gaan ze verder met een plan met 11 windturbines. Maar die zijn ook al geweigerd.

 • Rudy Tollet

  Windturbines in een dichtbevolkte regio in Vlaanderen: hoelang zal die onzin nog blijven duren? In het klimaatakkoord in Duitsland mag geen windturbine meer geplaatst worden wanneer die dichter dan 1km van een woning staat.

 • Luc Dua

  Liever een windmolen dan een kerncentrale.

 • stefan crama

  Laten we allen terug kaarsen kopen want het licht moet wel ergens van komen.