Acht schapenploegen in de Lazuur

Op Kweikersdag, op woensdag 10 oktober zal om 19 uur aan de Paterskerk de wedstrijd ‘de Lazuur’ plaats vinden, een wedstrijd tussen verschillende buurten en deelgemeenten, waarbij zelfgemaakte schapen zullen gedragen worden. De schapen werden voorgesteld in Pand 10. Philippe Liesenborghs van Opgewektienen: “Met deze wedstrijd wilden we meer verbinding tussen de wijken en de dorpen. Door die deelnemersteams op te richten is de buurtwerking zeker versterkt. De winnende ploeg zal in de stoet de prachtige gouden vlag mogen meedragen”.

Alle schapen voor de Lazuur met een teamafgevaardigde. Achteraan de gouden vlag
HCH Alle schapen voor de Lazuur met een teamafgevaardigde. Achteraan de gouden vlag

De Lazuur werd zo genoemd naar de blauwe kleur in de vlag van Tienen. “Het wordt een wedstrijd zoals de roeiwedstrijd tussen Oxford en Cambridge, of de Palio in Siena. In Tienen doen we dit met zelfgemaakte schapen die gedragen worden. Wees maar zeker. Dit is de eerste Lazuur, maar dit wordt een traditie. We hebben een strenge jury, waarin geen leden zitten van de contreien die deelnemen. Er was een strenge technische controle van de schapen en nu mag niets meer veranderd worden. Het mooiste schaap, het mooiste team, en het mooiste supportersteam zullen bonusseconden krijgen”, aldus Chris François van de organisatie. Rutger Cox gaf uitleg over de schapen en de race. “Er zijn acht teams, acht schapen en tachtig lopers. Alle leeftijden moesten in de teams vertegenwoordigd zijn, tussen 0 en 10 jaar en zeker iemand ouder dan 70 jaar erbij. Er werd voor schapen gekozen omdat de Tienenaars niet alleen Kweikers zijn, maar ook Schapenkoppen. De schapen verwijzen naar de lakenindustrie in het verleden. Een ideaal schaap moest minstens 4 kg zwaar zijn. We hadden een schapenmeetbak in Pand 10, waarin de ploegen hun schapen konden plaatsen om te zien hoeveel werk er nog aan de winkel was”, aldus Rutger.  

Het oranje schaap van Tienen Zuid wordt binnengebracht
HCH Het oranje schaap van Tienen Zuid wordt binnengebracht

De eerste ploeg van Tienen – Zuid, noemde hun schaap ‘Z8’.  Fluo oranje is de kleur en die stoffen gingen ze halen in het Overkop huis. VDOV is het tweede team of de wijk Veldbornstraat, Donystraat, Vesten . Zij noemden hun schaap Dolly. De Oerossen van Oorbeek kozen als derde team de naam Jean-Claude voor hun schaap. Ze kozen voor een donkere kleur omdat zij zich beschouwen als het zwarte schaap van Tienen. Het vierde team uit Kumtich koos de naam Kumtiena voor hun schaap. Ze maakten het zo dat ook kinderen het kunnen dragen. Team Gilain ging samen met de stationsbuurt voor het schaap ‘Gigi de Wolvenspoor’. Hun kleuren zijn geel en rood. Team Mulk noemde hun schaap het ‘Mulkschaap’. Zij dragen de gele kleur van het Mulkcomité. Het zevende team is de DOK van Tienen, namelijk Diestsesteenweg, Oplintersesteenweg en Kabbeekvest. Het groen witte schaap noemt DOKY. De kleuren verwijzen naar de verdwenen voetbalclub Voorwaarts Tienen. Het laatste team tenslotte is de Potterij met het schaap Bolly Wolly met 17,5 kilogram het zwaarste schaap in de wedstrijd.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.