"Waarom geen reclame voor 't Spiegeltje?"

DEELNAME HISTORISCH PAND ONTBREEKT IN COMMUNICATIE STAD

Yvan Lefever in zijn kunstgalerij 't Spiegeltje.
Foto Kristien Bollen Yvan Lefever in zijn kunstgalerij 't Spiegeltje.
Kunstliefhebber Yvan Lefever neemt aanstaande zondag van 10 tot 18 uur deel aan de Open Monumentendag met zijn historisch pand uit 1705 in de Spiegelstraat. "Dit pand verbergt een rijke geschiedenis en doet nu dienst als kunstgalerijtje", vertelt Yvan. "Ik verwacht dan ook veel volk, tenminste als de stad mijn initiatief wil opnemen in haar communicatie."

Vorig jaar nam Yvan voor het eerst deel aan de Open Monumentendag. "Dat was meteen een succes met zo'n 250 bezoekers", zegt Yvan. "De mensen waren erg nieuwsgierig naar het pandje in de Spiegelstraat, dat ik enkele jaren geleden aankocht. Het is bijzonder omdat er weinig stadswoningen van minder welgestelde inwoners nog bewaard gebleven zijn in de bijna oorspronkelijke toestand."


Na restauratie kan het pandje nu dienst doen om kunstwerken tentoon te stellen en kleine evenementen te organiseren voor een strikt beperkt aantal personen. "Ik denk dat het pand, omgedoopt tot 't Spiegeltje, zoals het er nu bij ligt, een grote meerwaarde is voor de hele straat. Verschillende kunstenaars uit de regio hebben hier hun werken al uitgestald. Voor hen is het leuk om hun creaties eens in een andere omgeving te zien."


In Tienen is Yvan niet de enige die meedoet aan de Open Monumentendag. De Academie Regio Tienen, restaurant Gatsby en circusatelier Salto op de Grote Markt zetten eveneens hun deuren open.


"Ik was verrast dat enkel die drie deelnemers op groot scherm verschenen tijdens Tienen Zingt en ik was nog meer verrast dat mijn deelname niet werd opgenomen in de flyer van de stad. Ik betaal daar dan nog belastingsgeld voor ook! Het kan toch niet dat enkel de Grote Markt gepromoot wordt? Nu krijgen de mensen maar een selectie mee en zij gaan ervan uit dat er niet meer te beleven valt. Zij zullen dan ook niet snel nog eens extra op de website van Open Monumentendag gaan kijken, waar ik wel op vermeld sta en dat is natuurlijk heel spijtig."

Niet op de hoogte

"De erfgoedsite van de stad stelt inderdaad zelf drie locaties open: ART, Gatsby en Salto", verduidelijkt Bart Bekker, diensthoofd Toerisme en Erfgoed. "Deze hebben we op een website van Open monumentendag ingeschreven maar je krijgt daarbij geen melding dat er nog andere particuliere initiatieven zijn. Wij waren dus niet op de hoogte van de deelname van Yvan Lefever en hij heeft ons ook nooit gecontacteerd om te laten weten dat hij deelneemt."

Wel persbericht

De promotie voor Open Monumentendag met het programma van de erfgoedsite ging op 24 augustus de deur uit en verscheen op een scherm tijdens Vlaanderen Zingt.


"Hierna heeft Yvan ons wel gecontacteerd omdat hij denkt dat de drie locaties op de Grote Markt op eigen initiatief hebben ingeschreven en dat wij als stad alleen deze drie promoten en hem bewust uitsluiten. Dit is absoluut niet terecht. We hebben hem duidelijk gemaakt dat dit een initiatief van de erfgoedsite is en dat wij niet op de hoogte waren van zijn deelname. We hebben hem trouwens alsnog opgenomen in het persbericht. De heer Lefever neemt met ons antwoord geen genoegen, ziet niet in dat hij mogelijk ons initiatief verkeerd geïnterpreteerd heeft en blijft stellen dat we hem bewust boycotten. Dat is jammer want het overschaduwt de inspanningen die onze dienst levert om van de Open Monumentendag een mooi verhaal te maken. Bovendien demotiveert het mijn collega's die hier hun hart en ziel inleggen mateloos."