'Vette Dinsdag' is mager beestje

JAARMARKT, KERMIS EN KWEIKERSWORP LOKKEN AMPER BEZOEKERS DOOR AANHOUDENDE REGEN

De anders zo populaire kweikersworp kende dit jaar maar weinig opkomst.
Bollen De anders zo populaire kweikersworp kende dit jaar maar weinig opkomst.
In Tienen zijn de carnavalsactiviteiten op de hoogdag, de zogenaamde 'Vette Dinsdag', gisteren wel doorgegaan, maar in mineur. De jaarmarkt lokte amper bezoekers en op de kermis was het ook al huilen met de pet op voor de kramers.

Wat een hoogdag voor het carnaval in Tienen moest zijn, draaide uit op een fiasco. Daar had de aanhoudende regen natuurlijk alles mee te maken. Toch besliste de Tiense carnavalsvereniging, De Ridders van Brunengeruz, om de jaarlijkse gouden kweikersworp te laten plaatsvinden. Om 11.11 uur werden de blauwe eendjes vanop het balkon van het stadhuis naar de kinderen gegooid. Waar het anders dringen is om een eendje te pakken, was de pakkans nu veel groter, want door het slechte weer daagden er weinig kinderen op.


De zesjarige Sofie Van Der Beken uit Tienen kon het eendje met de hoofdprijs, een goudstukje met de afbeelding van Brunengeruz, uit de lucht pakken. "Eigenlijk was het mijn zus Loes die dit eendje kon vangen, maar ik mocht het komen inruilen", vertelt Sofie eerlijk. Burgemeester Katrien Partyka (CD&V) mocht het goudstukje overhandigen. Sofie kon ook nog eens als eerste een speelgoedje kiezen uit de mooie prijzentafel. Ze koos een grote knuffelbeer.

Een schril contrast met de talrijke kindjes tijdens een eerdere editie.
Bollen Een schril contrast met de talrijke kindjes tijdens een eerdere editie.

Wel volk op carnavalsstoet

Terwijl er op het stadhuis prijzen uitgedeeld werden, openden de foorkramers met mondjesmaat hun kramen. Sommigen hielden hun barak zelfs gesloten. Dat was ook maandag al het geval, toen regen en hevige rukwinden elkaar de hele dag afwisselden. "Wij hebben ons eendjeskraam maandag ook vroeger gesloten, omdat er hier gewoon niemand rondliep", zegt Marie-Madeleine De Paepe. "We verwachten ook de rest van de week geen grote opkomst, want de weersvoorspellingen zien er niet al te best uit. Gelukkig was er afgelopen weekend wel veel volk, dankzij de carnavalsstoet."

Ook de kermis en de jaarmarkt bieden maar een troosteloze aanblik.
Bollen Ook de kermis en de jaarmarkt bieden maar een troosteloze aanblik.

Dit was te verwachten

De jaarmarkt viel eveneens in het water. "Uiteindelijk is slechts een derde van de kramers opgedaagd", zegt marktleider Jos Peeters. "Op voorhand had al een groot deel hun komst afgezegd, dus het was te verwachten dat de markt geen succes zou zijn." De kramers die toch opdaagden, zagen geen volk passeren. "Het was echt een ramp", zegt Vanessa Haegeman van Superkip uit Putte. "Maar je kan de mensen geen ongelijk geven met dit weer."


Het carnavalsgebeuren wordt ook de komende dagen voortgezet in het Tiense. Vandaag en morgen zullen de carnavalisten langsgaan in wooncentrum Nazareth in Goetsenhoven en in woonzorgcentrum Oase aan de Withuisstraat. Zaterdag vindt het gratis carnavalbal plaats vanaf 20.33 uur in zaal Manège. Iedereen die verkleed komt, krijgt een gratis consumptie. Een kindercarnavalbal is er dit jaar niet. "We willen de komende jaren werken aan een kindercarnavalsstoet in samenwerking met de scholen", verklapt voorzitter Theo Wuyts.

Bollen