"Moeten politici nu ook cafébaas spelen?"

HORECA OOST-BRABANT NIET OPGEZET MET POLITIEKE POP-UPCAFÉS

Miel Mattheus en Katrien Vanistendael van Horeca Oost-Brabant krijgen de laatste tijd heel wat klachten van de Tiense horecaleden binnen.
Vanessa Dekeyzer Miel Mattheus en Katrien Vanistendael van Horeca Oost-Brabant krijgen de laatste tijd heel wat klachten van de Tiense horecaleden binnen.
Horeca Oost-Brabant trekt aan de alarmbel. De Tiense leden zijn allesbehalve opgezet met het initiatief van enkele politieke partijen om een pop-upcafé of huis in te richten. "Waarom is dat nodig terwijl er voldoende horeca in het Tiense aanwezig is", zeggen Katrien Vanistendael en Miel Mattheus van Horeca Oost-Brabant. "We doen meteen ook een oproep aan de politici om ons meer te betrekken in het beleid."

Katrien en Miel benadrukken dat ze geen probleem hebben met pop-ups zoals in het Oud College. "Die mensen zijn met alles in orde. En bovendien brengt een concept zoals dit weer nieuw volk mee naar Tienen, wat alleen versterkend werkt voor de stad. Maar 'deloyale' concurrentie van evenementen en politici vinden we niet ok. En bij evenementen heeft de Tiense horeca er ook moeite mee dat ze nog eens volledig afgesloten wordt. We denken dan aan Suikerrock, maar ook aan het Winterdorp bijvoorbeeld, waarbij de klanten in de horecazaken moeten uitkijken op de achterkant van chalets."


"Waarom moeten politiekers nu ook nog eens voor cafébaas gaan spelen?", klinkt het boos. Recent opende sp.a in de Spiegelstraat het Volkshuis, CD&V café Laudes in Oplinter en Groen het Groen Huis in de Leuvensestraat. "Het GroenHuis is geen pop-upcafé, maar onze uitvalsbasis voor de campagne", reageert Tom Roovers (Groen). "Wij bieden enkel iets te drinken wanneer er een aangekondigde activiteit is, of wanneer we er zelf vergaderen. In beide gevallen is dit tegen betaling, wat verplicht is in de sperperiode."


"Ook bij ons gaat het enkel om een campagnesecretariaat, waar burgers terecht kunnen voor info en waar lezingen, debatten en infoavonden plaatsvinden", zegt Nele Daenen (sp.a).

Samenwerking

Katrien Partyka (CD&V) zegt dat alle pop-upcafés net zoals de horeca moeten voldoen aan specifieke veiligheidsvoorschriften en moeten beschikken over een exploitatievergunning. "Vroeger was het beleid hier rond niet altijd duidelijk, nu trekken we heel duidelijke lijnen." Partyka benadrukt dat de lokale horeca zeker de kans krijgt om betrokken te zijn. "Zo was Horeca Oost-Brabant deze zomer verantwoordelijk voor de drankstanden bij Tienen Zingt en betrokken in het nieuwe initiatief van laatavondshopping. Als het van de stad afhangt, willen we verder op deze weg van samenwerking." Die samenwerking vraagt de horeca ook. "Dat vragen we trouwens al lang, maar we worden niet gehoord. Nochtans zorgt de horeca in het Tiense voor heel wat werkgelegenheid en ook op toeristisch vlak bieden deze een grote meerwaarde. Wat wij vragen is: de aanstelling van een horecacoach en koppeling van functies van lokale economie en toerisme aan één schepenambt."