"KWIXX promoot enkel Veemarkt"

HANDELAARS LEUVENSESTRAAT ZEGGEN VERTROUWEN IN OVERKOEPELENDE VZW OP

Inge Vermaelen en Micheline van Roy van Couture Marie. "KWIXX moet er voor alle handelaars zijn", zeggen ze.
Foto Baert Inge Vermaelen en Micheline van Roy van Couture Marie. "KWIXX moet er voor alle handelaars zijn", zeggen ze.
De handelaars van de Leuvensestraat in Tienen zeggen hun vertrouwen op in KWIXX, de overkoepelende organisatie van de Tiense handelaars. "Wij hebben geen nood aan een dure en eenzijdig overkoepelende organisatie. Als wij meebetalen, willen we er iets voor terug", zeggen de handelaars van de Leuvensestraat.

Het botert al een tijdje niet meer tussen enkele handelaars van de Leuvensestraat en Bart Debbaut, voorzitter van KWIXX en zelf handelaar op de Veemarkt. Het stoort de handelaars al maanden dat KWIXX de publieke middelen die haar door alle Tiense handelaars ter beschikking worden gesteld, blijkbaar vooral gebruikt om zichzelf en de wijk rond de handelszaak van KWIXX-voorzitter Bart Debbaut te promoten. Debbaut is met zijn herenkledingzaak gevestigd op de Veemarkt. In januari richtten enkele handelaars van de Leuvensestraat al zelf een vzw op om hun winkelstraat ook in de kijker te zetten.


Wat het vertrouwen definitief met KWIXX opblies, was de braderie van afgelopen week.

Braderie

"KWIXX had in alle stilte beslist om de factuur voor de braderie-kramen in de Nieuwstraat en de Veemarkt voor zijn rekening te nemen en dit terwijl publiekelijk wordt beweerd dat KWIXX door de politieke impasse geen geld heeft", zegt de Raad van Bestuur van Leuvensestraat.be. Volgens hen kregen de handelaars uit hun straat nooit een voorstel en moesten ze zelf investeren in de huur van kraampjes. Hij was vergeten het voorstel te doen aan de handelaars uit de Leuvensestraat. "Ook handelaars van de buitenwijken wordt niets gegund omdat er zogezegd geen middelen meer zijn", klinkt het nog. "Daarom hebben we besloten om het vertrouwen in KWIXX op te zeggen en voortaan als Leuvensestraat.be rechtstreeks met zowel de stad Tienen als de andere handelaars van de stad samen te werken. Wij hebben geen nood aan een duur en eenzijdig overkoepelend orgaan."


Inge Vermaelen en Micheline van Roy van Couture Marie zeggen wel dat ze dit niet doen om de sfeer tussen de Tiense handelaars te kelderen. "We willen niemand tegenwerken, maar het moet wel eerlijk verdeeld zijn. KWIXX is voor alle handelaars. Wij betalen ook onze bijdrage om deel uit te maken van KWIXX, dan willen we er even goed iets voor terug krijgen. We hebben intussen wel ons geld terug gehad van de kraampjes die we zelf hebben betaald tijdens de braderie. We wachten af hoe het verder loopt."


Bart Debbaut van KWIXX wil zelf voorlopig niet reageren. "Ik wil eerst een Raad van Bestuur samenroepen voor we hier iets over kunnen zeggen. Het is wel jammer dat het zo gelopen is."