“Koop bij de lokale handelaar in de kleine lokale winkel en liefst in het seizoen”: Casella houdt het voor bekeken

Casella in de Leuvensestraat in Tienen sloot afgelopen zaterdag de deuren.
Bollen Casella in de Leuvensestraat in Tienen sloot afgelopen zaterdag de deuren.
De detailhandel in Tienen heeft het niet makkelijk. Zopas sloot de gevestigde kledingboetiek Casella in de Leuvensestraat de deuren. Op het raam laat zaakvoerster Karin een duidelijke boodschap achter: “Koop bij de lokale handelaar in de kleine lokale winkel en liefst in het seizoen.”

Op het briefje laat Karin nog weten dat ze er bewust voor kiest om nieuwe wegen in te slaan en haar leven een andere wending te geven, mede door de toenemende e-commerce en de economische druk. Ook Graaf Streetwear sluit eind juli de deuren in de Leuvensestraat, waarmee er in dit stukje winkelcentrum toch heel wat leegstand is.

“De detailhandel heeft het niet gemakkelijk in Tienen en heeft nood aan een extra duwtje in de rug”, reageert Nele Daenen van oppositiepartij sp.a. “Dat wordt met de sluiting van een gerenommeerde zaak als Casella en met recente cijfers van de leegstand helaas nogmaals aangetoond. Eind maart hebben we op de gemeenteraad nog gepolst naar het beleidsplan voor de lokale handel, maar het blijft stil.”

“Hoewel we natuurlijk ook weten dat er verschillende factoren spelen, kan er niet ontkend worden dat het beleid inzake parkeren en mobiliteit in onze stad een zeer groot probleem is, alsook de communicatie daaromtrent en dat heeft zijn effect op het handelsgebeuren”, reageert Els Moyens van oppositiepartij Tienen Vooruit! “Handelaars vragen al jaren om oplossingen, die helemaal niet zo ingewikkeld zijn.”

Belevingswaarde

“We moeten niet meteen de toestand dramatiseren”, zegt schepen van Handel en Economie Eddy Poffé (Open Vld). “Er sluiten winkels maar er komen ook nieuwe winkels bij. Het is eigenlijk een natuurlijk proces. E-commerce en grote shoppingcentra eisen natuurlijk een belangrijk deel van het klantenbestand op. Wij moeten vooral inzetten op de belevingswaarde in ons handelscentrum. Het mooie, historische stadscentrum met prachtige monumenten en mooie oude gevels zijn een belangrijke troef die men in een winkelcentrum niet vindt. Eenmaal de Grote Markt het mooiste marktplein van het land wordt, zal de aantrekkingskracht en de belevingswaarde van het handelscentrum nog verhogen.”

De studie van de handelskernvernieuwing is intussen ook klaar. “Daaruit blijkt heel duidelijk dat we moeten gaan naar een compact handelscentrum dat zich situeert tussen Grote Markt en Veemarkt”, aldus schepen Poffé. “De studie toont ook aan dat het onderste deel van de Leuvensestraat best mee opgenomen wordt in de handelskern. Persoonlijk ben ik voorstander om heel de Leuvensestraat mee op te nemen. Ondanks alles blijft deze straat toch een belangrijke trekker voor de handel. Maar ook omdat de Vierde Lansierslaan vanuit het station en de Leuvenselaan belangrijke toegangspoorten zijn naar het centrum. Het is dan ook veel beter om aan dat speciale kruispunt van zeven straten visueel duidelijk te maken dat daar het handelscentrum begint. Een duidelijke toegangspoort zal dan onmiddellijk uitnodigen naar de handelskern.”

En het is zeker niet allemaal kommer en kwel in het Tiense winkelgebeuren. Zo opent begin augustus Bijoutiful Fashion in de Leuvensestraat de deuren. En Boetiek Envie investeerde in een verhuis van bovenaan de Leuvensestraat naar onderaan. “Ik merk heel hard het verschil in locatie”, zegt zaakvoerster Evelien. “Nu heb ik veel nieuwe klanten en veel meer passage. We beseffen dat we zeker een deel verliezen aan online verkoop. Ik vertel de klanten altijd dat we dat niet meer kunnen wegdenken, maar dat ze moeten begrijpen dat het geld dan naar het buitenland gaat en niet naar de Belgische economie. Zeker jongeren moeten die boodschap meekrijgen. Ik pleit tenslotte voor een verlaging van de huurprijzen, zodat die wat verantwoord zijn. Zo willen misschien meer mensen de stap zetten naar hun eigen zaak.”

Karin hing een briefje op aan haar zaak.
Bollen Karin hing een briefje op aan haar zaak.
Er staan nog enkele andere panden te huur of te koop in de Leuvensestraat.
Bollen Er staan nog enkele andere panden te huur of te koop in de Leuvensestraat.
Er staan nog enkele andere panden te huur of te koop in de Leuvensestraat.
Bollen Er staan nog enkele andere panden te huur of te koop in de Leuvensestraat.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tim Claes

  Een vorige schepen van middenstand vergeleek het eens met "survival of the fittest". Dat was Patrick Grootjans, toen hij nog bij de sp.a zetelde. Maar los daar van: kan je van de consument verwachten dat hij altijd lokaal en seizoensgebonden koopt, als hij elders beterkoop kan krijgen? We vinden het normaal dat bedrijven mensen ontslaan om meer winst te maken, maar de consument mag niet op zijn budget letten?

 • Roland Jeronimus

  Een compact winkelcentrum is een kortzichtige oplossing. De winkels zijn te gespreid over de stad. Shoppen voor kleding of schoenen kan niet lopend als je het hele aanbod wilt zien. De winkels zijn over de hele stad verspreid. Op de fiets door de winkelstaat is niet veilig. Het aanbod van m2 aaneensluitende winkeloppervlakte is te weinig. Extra faciliteiten voor beginnende ondernemers te weinig. Aanbod en diversiteit van horecazaken met terras in de winkelstraten te weinig etc. Funshoppen.......

 • Peter Berg

  Als je even in de stad moet zijn voor een aankoop dan ben je heel snel een half uur kwijt aan files op de ring en de aanliggende straten (leuvensestraat, waaiberg,enz enz). Verkeer is echt om zeep geholpen. Enige uitweg is shopping center op de Leuvenselaan.

 • Guy Paul Rassart

  Dat gebeurt er als je uw klant (automobilist) we pest . Er zijn zoveel en goedkopere plaatsen waar ik kan gaan shoppen buiten het centrum

 • ALFRED COLLAERTS

  Akkoord maar men moet ook eens aan de prijzen denken in TIENEN hebben alle mensen geen honderde euro's per maand kleding budget grt ina