"Kans op vrouwelijke burgemeester is groot"

Lijsttrekkersdebat in CC Kruisboog verloopt zonder incidenten

De kans dat Tienen de komende zes jaar verder bestuurd wordt door een vrouwelijke burgemeester is groot. De vrouwelijke lijsttrekkers maakten er, tijdens het lijsttrekkersdebat dat stadsblog TienenTroef organiseerde, een echt onderonsje van. "Ik ben blij dat de mannen ook eens het woord krijgen", merkte Joël Dereze van Vlaams Belang ludiek op.

De lijsttrekkers voor de verkiezingen op een rij.
Geert Mertens De lijsttrekkers voor de verkiezingen op een rij.

In 2014 liep het huwelijk tussen coalitiepartners CD&V en sp.a op de klippen. Een jaar later werd er een monstercoalitie op de been gebracht met CD&V, Groen, N-VA, Open Vld en een onafhankelijke kandidaat. Op het lijsttrekkersdebat vertoonde de huidige coalitie weinig barsten, op enkele inhoudelijke meningsverschillen na. Burgemeester Katrien Partyka kreeg meerdere keren de handen op elkaar. Negen lijsttrekkers op tien tekenden present. Eentje moest, omwille van een familiale situatie, afhaken.

Onder meer de realisatie van de noordelijke ring kwam ter sprake. "Voor ons absoluut geen noodzaak", zei Anna Maria Van Aerschot van PVDA. "Wij willen een groene gordel, geen gordel in beton."

Wat betreft de jongeren lijkt iedereen op dezelfde golflengte te zitten: ze hebben dringend een fuifzaal nodig in Tienen. Op dit moment is er geen alternatief. "Zaal Manège is te duur", klinkt het bij Jos Mombaers (onafhankelijk). "De Chrysostomosfuif gaat daarom dit jaar ook niet door. Er is geen alternatief. Waarom geen zaal in het Houtemveld. Het is vlot bereikbaar met de fiets."

Over de ontwikkeling van een winkelcentrum net buiten het stadscentrum zaten de meerderheidspartijen niet op dezelfde golflengte. "30.000 vierkante meter handelsruimte net buiten de kern zuigt het centrum leeg", stelt Katrien Partyka (CD&V). "Dit betekent de doodsteek voor het handelscentrum." Haar uithaal werd op veel applaus onthaald.

Ine Tombeur van N-VA had een andere visie op het project.

Wat betreft het aantal sociale woningen scoort Tienen nog altijd bedroevend laag. "In 2015 waren er 494 sociale woningen, in 2018 ook", aldus Dereze van Vlaams Belang. En dat terwijl er zoveel leegstand is in het centrum. "De huisjesmelkers moeten eruit."

Het imago van Tienen moet beter. "Alle Tienenaars moeten terug fier worden op hun stad", aldus Nele Daenen van sp.a. "Ik hoor en zie vandaag de dag nog steeds mensen die dat niet zijn." De kaap van de 35.000 inwoners is ook overschreden. "Met de Tien van Tienen moet verder werk gemaakt worden van een eigen identiteit."

Suikerrock werd eveneens op de korrel genomen. "Prins Carnaval heeft het één dag voor het zeggen in Tienen maar we hebben ook een keizer die het veertien dagen voor het zeggen heeft", zegt Eddy Mievis van Jes. Hij doelt op de organisator van Suikerrock. De meerderheidspartijen waren het er wel over eens dat Suikerrock een positieve uitstraling geeft aan Tienen. "Het is de rol van de stad om het te laten doorgaan", vindt Partyka.

Het aantal kinderen in armoede is de voorbije vijftien jaar in Tienen alleen maar gestegen. "In 2005 leefde één kind op tien in armoede, in 2017 was dat één op vijf."

"De situatie is inderdaad schrijnend", zegt Bram Delvaux (Open Vld). "Er zijn kinderen die met beschimmelde boterhammen, koude frieten van de dag voordien of chips in een brooddoos naar school worden gestuurd. We hebben twee voltijdse sociale werkers aangenomen en we bieden cheques voor winterkleding aan."

Propere straten was eveneens een thema. "Er is nooit zoveel belastinggeld geïnvesteerd om ze net te houden", weet Delvaux. Toch zijn er inwoners hardleers. "We moeten werk maken van mobiele camera's om de strijd op te drijven."
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • caes jean-pierre

    Voor mij speelt dat geen rol, man of vrouw, de bekwaamste moet het doen. Maar u weet, in de politiek worden er andere manieren gebruikt.