"Je mag niet eender waar parkeren"

POLITIE SPREEKT KRITIEK OP 'PESTBOETES' TEGEN EN STELT VEILIGHEID VOOROP

Het artikel van eerder deze week, waarin de pendelaar zijn te hoge boete aanklaagt.
RV Het artikel van eerder deze week, waarin de pendelaar zijn te hoge boete aanklaagt.
Dat er parkeerproblemen aan het station van Tienen zijn, is wel duidelijk. De parking van de NMBS heeft een capaciteit van 1.500 parkeerplaatsen, maar die blijkt veel te klein en het is er dikwijls zoeken naar een plaatsje. Pendelaar Diederik Demuynck beweerde zelfs dat hij een torenhoge boete van 174 euro kreeg voor foutparkeren. Maar dat spreekt de politie wél tegen.

Volgens politiekorpschef Pierre Schippers wil de politie pendelaars helemaal niet pesten met boetes. "De man in kwestie kreeg voor alle duidelijkheid geen boete voor foutparkeren, maar wél omdat hij een verkeersbord C1 negeerde en dus in de verboden rijrichting de Tramstraat inreed. De stationsparking is volgens mij het slachtoffer van haar eigen succes. Die is namelijk nog steeds gratis, in tegenstelling tot vele andere stationsparkings van de NMBS. Waarom is er niet overal hetzelfde regime? Bovendien is Tienen vrij makkelijk bereikbaar is genereert dat een extra aantrekking. Op dat gebied heeft de stad dus troeven die zich nu een beetje tegen haar keren. Het zijn niet enkel mensen uit de buurt die hier de trein nemen, maar ook veel pendelaars uit bijvoorbeeld Wallonië nemen hier de trein. Het alternatief voor het tekort aan parkeerplaatsen is echter niet dat je je wagen eender waar kan parkeren, laat staan dat we gevaarlijke situaties zoals het niet respecteren van de rijrichting kunnen tolereren. Je brengt daarmee ook andere weggebruikers in gevaar. Wij stellen die regels niet zelf op, dat is de bevoegde overheid. Als politie zijn we bij wet verplicht om er op toe te zien dat regels nageleefd worden. Ook 'het tarief' van de boete is wettelijk bepaald en hangt af van de graad van overtreding. Hoe zwaarder de overtreding, hoe hoger de boete. Op de voormalige stelplaats van De Lijn treden we zelfs niet op. Dat is nog steeds privéterrein en daar zijn we niet bevoegd."

Extra plaatsen

"In het verleden waren er telkens op de uiteindes van een parkeerrij op de parking van de NMBS een soort van halve uitsparing met wat begroeiing. Na onze raadgeving en overleg heeft de NMBS deze plaatsen verhard, zodat ook die plaats een parking werd. Als men ondanks dat toch nog op de baan parkeert, tja, dan riskeer je alsnog een boete", stelt de korpschef.


Ook aan de voorzijde van het station, aan het Stationsplein en Zijdelingsestraat, is het vanaf nu tijdelijk opletten. Daar begonnen immers recent werken in de buurt en is de Vierde Lancierslaan volledig afgesloten. De bussen van de Lijn moeten dus aan het busstation draaien. Helaas zijn er nog veel mensen die hun wagen ondanks de vele verkeersborden alsnog parkeren op het plein of in de zijdelingsestraat waardoor de bussen niet door kunnen. Ook hier kreeg de politie al meerdere oproepen voor een gehinderde bus. "Als we moeten optreden krijgt de bestuurder een boete voor foutief parkeren. Een bus hinderen kan niet, dus vragen we meestal ook een takelwagen. Indien de bestuurder eerder komt opdagen dan de takelwagen, zal die helaas ook de kosten van de takelwagen doorgerekend krijgen."

Nog werken op til

Al zal de parkeerproblematiek niet snel achter de rug zijn. Er zijn heel wat infrastructuurwerken aan de gang of op til. Momenteel is men volop de perrons aan het vernieuwen, de ondergrondse voetgangerstunnels krijgen ook een renovatiebeurt en in de vernieuwingen die gepland zijn voor 2018-2021 is er ook een extra fietsenstalling met 1.000 plaatsen. Van een uitbreiding van de parking zijn er echter nog geen plannen. "In een eerste fase willen we de omgeving veiliger maken voor voetgangers, fietsers en gebruikers van het openbaar vervoer. We willen mensen ook doen nadenken hoe ze best naar het station komen, en dikwijls is er een beter alternatief dan de wagen. Pas in een later stadium zullen we de parking onder handen nemen", klinkt het bij de NMBS.


Nog een klein detail: bij de vernieuwing van het station zal ook de stationsklok in zijn torentje terug komen te hangen.