"Ik werd Vlaanderens ideale schoonzoon"

EX-DEELNEMER BART DEBBAUT KIJK UIT NAAR NIEUWE REEKS VAN 'DE MOL'

Bart Debbaut heeft tegenwoordig een herenkledingzaak. Hij heeft goede herinneringen aan het tweede seizoen van De Mol, waaraan hij deelnam.
Foto Bollen Bart Debbaut heeft tegenwoordig een herenkledingzaak. Hij heeft goede herinneringen aan het tweede seizoen van De Mol, waaraan hij deelnam.
Bijna anderhalf miljoen kijkers zagen zestien jaar geleden hoe Bart Debbaut de eerste afvaller was van de tweede reeks van De Mol. Een vertrek waarbij veel tranen vloeiden. "Blijkbaar had Bart ieders hart gestolen", zei presentator Michiel Devlieger er destijds over. Bart zit alvast op het puntje van zijn stoel om maandag de nieuwe reeks van De Mol te bekijken.

"In 2000 was De Mol een enorme hype", herinnert Bart zich nog. "Na de eerste reeks hadden meer dan 5.000 mensen zich kandidaat gesteld voor de tweede reeks. Om op te vallen tussen de grote hoop sollicitaties, stuurde ik een grote bruine enveloppe met twee foto's van mezelf: een in kostuum en een in zwembroek, zwemvliezen en duikbril. Het contrast kon niet groot genoeg zijn en het miste zijn effect niet, want ik mocht deelnemen."


Bart vertelt nog altijd vol enthousiasme over zijn deelname aan De Mol, over de proeven waarin hij soms de mist inging, maar waarbij hij soms ook onthaald werd als de held. Zo slaagde hij er bijvoorbeeld in om in een bankkantoor in Genève de code van een bankkaart te kraken. Maar het mocht niet baten, want na drie dagen was Bart de eerste afvaller. "Dat was een verschrikkelijk moment. We zaten in een hotel in Genève. Ik speelde 'The Winner Takes It All' van Abba op de vleugelpiano, toen ze ons kwamen roepen voor de eliminatie. Ik had een slecht voorgevoel, en niet veel later bleek waarom. Het rode scherm was mijn harde vonnis."

Begin reality-tv

Maar Bart is ondanks zijn vroege vertrek nog steeds een grote believer van het format van De Mol. "De Mol is een ijzersterk format dat beslist veel kijkers zal lokken. Het is een uitvergroting van de maatschappij waarin we ook vaak subtiel en onzichtbaar worden tegengewerkt door mollen die je het licht in de ogen niet gunnen. Voor mij is De Mol nog altijd de referentie van reality-televisie. Er werd altijd de grootste zorg besteed aan het in beeld brengen van de kandidaten. Daardoor was het geen uitlachtelevisie, zoals dat later wel het geval werd met programma's als Big Brother, Temptation Island of Komen Eten."


Als toenmalig bankier kwam Bart na zijn deelname plots in de schijnwerpers te staan. "Ik werd overal herkend op straat en mensen klampten me aan. Door mijn emotionele vertrek werd ik plots Vlaanderens populairste bankier en ideale schoonzoon. Dat was toch een opmerkelijke ervaring." Vandaag is Bart nog steeds gekend in het Tiense en daarbuiten, maar dan voornamelijk als zaakvoerder van een herenkledingzaak en auteur van boeken. Bart pakt begin maart overigens opnieuw uit met een boek. "Relikwie wordt mijn achtste boek en zesde thriller. Ik heb voor de lezers ervan nog een verrassing in petto: een unicum waarover ik nu nog niet veel kwijt wil."