"Ik hou het nachtleven in Tienen levend"

WIM OTTENBOURG HOUDT TWEE DAGEN FEEST VOOR 20-JARIG BESTAAN CAFÉ PATRIA

Wim Ottenbourg, al twintig jaar uitbater van Café Patria.
Bollen Wim Ottenbourg, al twintig jaar uitbater van Café Patria.
Café Patria viert vandaag en morgen feest voor haar twintigjarig bestaan. Wim Ottenbourg (41) runt zijn café in de Broekstraat nog steeds met veel plezier. "Ik doe mijn café wel minder dagen open dan vroeger, maar wel tot 's ochtends om het nachtleven in Tienen toch nog wat aan te zwengelen. Anders is er nog maar weinig te beleven."

Café Patria is een begrip in Tienen, net zoals de uitbater trouwens. Wim werkt al sinds zijn veertiende in de horeca. "Het is altijd mijn grote droom geweest een eigen zaak te starten. Op mijn 22ste was het zover, toen ik café Patria kon overnemen. Vandaag sta ik dus al 20 jaar achter de toog. Natuurlijk eist dat zijn tol op mijn leeftijd. Zondagavond ben ik helemaal uitgeteld", zegt Wim lachend.

Ook dj Jan Vervloet kwam al eens draaien in het bekende jongerencafé.
Bollen Ook dj Jan Vervloet kwam al eens draaien in het bekende jongerencafé.

Meer rendabel

Patria was altijd het café waar scholieren na schooltijd, en ook vaak tijdens de middagpauze, samenkwamen voor een drankje en een babbel. "Dat fenomeen is de laatste jaren toch wel sterk verminderd", merkt Wim. "Vandaar dat ik ook enige tijd geleden besloten heb om het café enkel nog te openen op donderdag-, vrijdag-en zaterdagavond. Zo is het café veel meer rendabel."


Mensen op café krijgen, is niet meer zo makkelijk als vroeger, beseft Wim. "Vandaar dat ik steeds probeer om met nieuwe initiatieven klanten te lokken. We organiseren elk jaar onder meer de NY-party, zoveel jaar bestaan van het café, Cirque Deluxe, Allure Nightlife, Unizo After Work Party, Tomorrowstrand en de Cocktailparty. Twaalf jaar lang hebben we ook het succesvolle Patria On Tour opgezet, maar dat evenement trok op het laatste ook minder volk. Tijd dus om andere dingen uit te proberen."

Tijdens het event Fuzz After School stuurde JIMtv dj Regi langs om een feestje te bouwen in Patria.
Bollen Tijdens het event Fuzz After School stuurde JIMtv dj Regi langs om een feestje te bouwen in Patria.

Brossende scholieren

Een van die memorabele evenementen was ongetwijfeld Fuzz After School. JIMtv stuurde dj's langs bij de winnaars van een wedstrijd in de vijf provincies. Voor Vlaams-Brabant was Patria de uitverkorene. "Dj Regi kwam hier langs. Aangezien zijn komst al om 11 uur gepland was, besloten heel wat scholieren te brossen om niets van het feestje te moeten missen. En het werd een echt feestje, met onder meer Eline De Munck en Olivier Adams." Andere bekende dj's die al in Patria speelden, zijn onder meer F.R.A.N.K., Hanz, Dave Lambert, Pat Krimson en Jan Vervloet. "Naast deze grote namen stond er ook vaak minder gekend misschien, maar toch groot talent van eigen bodem achter de draaitafel", aldus Wim.

'Clubby interieur'

Enkele jaren geleden werd het café nog uitgebreid onder handen genomen. Het bruine café maakte plaats voor een 'clubby interieur', dat uitnodigt tot dansfeestjes. "Het is belangrijk dat de 'nightlife' van Tienen levend wordt gehouden", vindt Wim. "In die optiek organiseer ik ook samen met de Opera Bar het Sweet City Festival op de Grote Markt. Op 29 en 30 juni vindt de derde editie plaats. Tickets zijn nu al te koop."


Maar eerst wordt het twintigjarig bestaan van Patria uiteraard gevierd met vanavond de party '1997-2017' met dj's, die er van bij de start bij waren: Nick, Jens, Wout Clynr, Diego, Ine en Bart. Zaterdag is er dan de Club Night met Macha!, Midnight Criminals en Marko de la Rocca. Alle info vind je op de Facebookpagina van het evenement.